la ILP de la renda garantida ciutadana validada pel Parlament

La iniciativa és la segona ILP que més signatures de suport a rebut després de la ILP per prohibir les curses de braus.


La comissió de control de la iniciativa legislativa popular (ILP) de la renda garantida de ciutadana ha proclamat aquesta setmana que la iniciativa ha aconseguit amb escreix el mínim de cinquanta mil signatures perquè en continuï la tramitació parlamentària. 

La comissió promotora ha recollit 121.191 signatures a favor de la iniciativa, i l'Institut d'Estadística de Catalunya n'ha aturat el procés de validació amb 82.006, de manera que es converteix en la segona ILP que ha rebut més signatures de suport, darrera de la de modificació de la llei de protecció dels animals, que va culminar amb la prohibició de les curses de braus.

Aquesta iniciativa regula la renda garantida de ciutadania, establerta a l'article 24.3 de l'estatut. La proposta planteja una prestació econòmica mensual per garantir que tothom tingui uns ingressos per damunt del llindar de la pobresa, que fixa en dotze pagues de 664 euros, quantitat que equival a la de l'indicador de la renda de suficiència, que es revisa anualment.

La comissió de control, l'òrgan que vetlla per la veracitat del procés, presidida pel magistrat de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Daniel Bartomeus, ha comunicat a tres dels promotors presents a l'acte que la iniciativa es podrà seguir tramitant al Parlament. Bartomeus ha felicitat els promotors, i els ha dit que "el que fins ara era un joc de mínims per aconseguir les signatures, ara es converteix en un joc de màxims, en què es tracta d'aconseguir el màxim consens parlamentari" perquè la iniciativa sigui aprovada.

Diosdado Toledano, que ha intervingut en nom de la comissió promotora, ha explicat que en la recollida de signatures els promotors s'han adonat que la iniciativa "compta amb un suport unitari molt ampli a Catalunya". Així mateix, ha desitjat que "es debati en les millors condicions de participació possible", i ha afirmat que ja han obert converses amb els grups parlamentaris amb vista al debat de totalitat.

Un cop validades les signatures, la mesa i la junta hauran d'obrir ara el termini perquè els grups, si ho creuen oportú, puguin presentar esmenes de retorn a la iniciativa, que posteriorment s'haurà d'incloure a l'ordre del dia d'un ple per fer-ne el debat de totalitat.

Des del 2007 s'han presentat al Parlament vint-i-quatre ILP, de les quals tretze han estat admeses a tràmit, però només set, inclosa aquesta, han aconseguit les signatures necessàries.

El 25 de gener de 2013 la comissió promotora va lliurar la iniciativa a la presidenta, Núria de Gispert; el 12 de març la mesa la va admetre a tràmit; el 9 d'abril va començar la recollida de signatures, i el 18 de desembre els promotors van comunicar al Parlament que ja havien assolit les signatures necessàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article