El Parlament Europeu aprova mesures per protegir els drets dels LGTBI

Demana que la Unió Europea que estableixi un full de ruta per a protegir els drets fonamentals de les persones LGBTI.


La Unió Europea ha d'establir un full de ruta per protegir els drets fonamentals de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transexuals i intersexuals (LGBTI), segons un informe aprovat el passat 4 de febrer pel Parlament Europeu. D'acord amb una enquesta publicada per l'Agència dels Drets Fonamentals en 2013, un 47% de les persones LGBT a la UE ha estat objecte de discriminació o assetjament i un 26% ha patit agressions o amenaces violentes a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

L'informe, adoptat per 394 vots a favor, 176 en contra i 72 abstencions, condemna enèrgicament tota discriminació basada en l'orientació sexual i la identitat de gènere, i deplora profundament que els drets fonamentals de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transexuals i intersexuals (LGBTI) no es respectin sempre a la UE.

A més, els eurodiputats demanen a la Comissió Europea, als Estats membres i a les agències comunitàries que treballin junts per un full de ruta similar a les estratègies amb què ja compta la UE per combatre la discriminació per motius de gènere, discapacitat o ètnia.

El text esmenta les àrees on ha d'incidir el full de ruta, com l'ocupació, l'educació, la sanitat, l'accés a béns i serveis, la família, la llibertat de circulació, la llibertat d'expressió, la incitació a l'odi, l'asil, la política exterior, etc. No obstant això, el Parlament Europeu reconeix que aquesta política global ha de respectar les competències dels Estats membres.

"No podem seguir tolerant l'homofòbia a Europa. Tants de nosaltres, lesbianes, gais, bisexuals, transexuals i intersexuals hem viscut amb por massa temps. Por a donar-nos la mà pel carrer, por a que ens insultessin, por a que ens fessin fora de les nostres cases, col•legis o treballs. El meu informe deixa clar que la UE ha d'actuar perquè nosaltres també puguem gaudir dels drets garantits a tots els ciutadans de la UE", ha declarat la ponent, l'austríaca dels Verds/ALE Ulrike Lunacek.

Famílies i lliure circulació
La Comissió Europea ha d'elaborar directrius per garantir l'aplicació de les directives sobre el dret dels ciutadans de la UE i dels membres de les seves famílies a circular i residir lliurement al territori de la UE i sobre el dret a la reagrupació familiar, "amb la finalitat d'assegurar el respecte de totes les formes de família legalment reconegudes en els ordenaments jurídics nacionals dels Estats membres".

Joventut i educació
La CE ha de promoure la igualtat i la no discriminació per motius d'orientació sexual i identitat de gènere en tots els seus programes destinats a la joventut i a l'educació, subratlla l'informe. Els diputats també exigeixen a l'Executiu de la UE que faciliti l'intercanvi de bones pràctiques en l'àmbit de l'educació formal, "inclosos els materials didàctics i les polítiques de lluita contra l'assetjament moral i la discriminació", mitjançant una "coordinació no vinculant".

Transexuals
El text reclama als Estats membres que estableixin o revisin els procediments jurídics de reconeixement del gènere per tal de respectar plenament el dret a la dignitat i la integritat física de les persones transexuals. Així mateix, la CE i l'Organització Mundial de la Salut han de seguir treballant per suprimir els trastorns d'identitat de gènere de la llista de trastorns mentals i del comportament, així com garantir una reclassificació d'aquests trastorns com no patològics en les negociacions de la XI versió de la Classificació Internacional de Malalties.

Incitació a l'odi
El marc actual de la UE sobre la "lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia mitjançant el dret penal" ha de ser reformulat, de manera que s'incloguin altres formes de delictes motivats per prejudicis i incitació a l'odi, entre d'altres, per motius d'orientació sexual i identitat de gènere, destaca el text aprovat.

Més informació aquí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article