Gairebé 4.000 persones han participat el 2013 a alguna activitat antirumor

Les activitats han volgut reflexionar al voltant de l’impacte negatiu en la convivència que generen els rumors vers les persones d’orígens culturals diferents.


Les accions del Catàleg d’Activitats Antirumors  han estat dinamitzades per diferents entitats que formen part de la Xarxa BCN Antirumors  que treballen, a partir de diferents metodologies i eines, continguts bàsics relatius al tractament dels rumors i estereotips entorn de la diversitat cultural. La Xarxa BCN Antirumors, que compta amb el suport i la participació de l’Ajuntament de Barcelona, aplega actualment més de 400 entitats, associacions i persones a títol individual.

Les activitats van adreçades a tota la ciutadania, però també hi ha activitats adreçades específicament a determinades franges d’edat. En concret, el catàleg 2013 va incloure activitats infantils i ha seguit mantenint les activitats adreçades a  joves, adults i gent gran, que formaven part del Catàleg 2012.  A més, van incloure’s tres noves activitats adreçades a educadors i educadores.

El Catàleg d’Activitats Antirumors com a eina de sensibilització i educació ciutadana ha estat molt ben valorat per les entitats que han sol·licitat activitats, segons l’informe de balanç de les activitats programades el 2013.

L’any passat, un total de 28 centres educatius van sol·licitar i realitzar activitats, així com entitats i serveis i equipaments municipals. És als instituts de secundària on s’han desenvolupat més activitats del catàleg antirumors (30,68%), seguit dels centres cívics i els casals de barri (19,31%).

De totes les entitats, serveis, equipaments i centres educatius que han sol·licitat una activitat, un 37% formava ja part de la Xarxa BCN Antirumors, però un 8% se n’ha fet membre després d’haver programat una activitat del Catàleg.

Activitats més sol·licitades

De tota l’oferta, les activitats més sol·licitades van ser els 3 espectacles de gran format: l’espectacle de titelles “A Babel amb patinet”, a càrrec de La Puntual-Putxinel·lis de Barcelona, i les sessions de teatrefòrum “Blanca Rosita Barcelona”, de la Xixa Teatre i “El Mustafà és al replà”, del Forn de Teatre Pa’Tothom.

A banda de les activitats de gran format, la que també ha tingut molt d’èxit és el taller audiovisual “Creació audiovisual d’un espot”, una activitat adreçada a joves a càrrec dels Connectats.

Així mateix, les activitats sobre gènere que es van incorporar de nou en aquesta 2a edició del catàleg, van tenir molt bona acollida i es va percebre un interès creixent a tractar temes de gènere vinculat a la diversitat cultural.

El comissionat d’Immigració i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, valora positivament el balanç de les activitats antirumors. “Un any més, el Catàleg mostra que és una eina excel·lent per iniciar un treball antirumors més intens. És una eina que treballa des de la proximitat, sense jutjar ni imposar opinions, per tant, promou la reflexió a través del debat i el diàleg constructiu entre totes les persones participants”, ha dit.

L’Ajuntament de Barcelona ja prepara una nova edició del Catàleg que, durant 2014, consolidarà les seves línies d’acció sensibilitzadora a tot el territori de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article