Desacord del sector amb la Llei General de la Discapacitat

Les organitzacions representatives del sector de la discapacitat intel·lectual i la salut mental consideren que la llei suposa un retrocés per al col·lectiu.


La Taula de CET d’iniciativa social, formada per Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) i AMMFEINA Salut Mental Catalunya, manifesta el seu desacord amb la nova Llei General dels Drets de les Persones amb Discapacitat perquè entén que els continguts que fan referència a l’àmbit del treball suposen un pas enrere en la inclusió social i laboral del col·lectiu.

La nova llei introdueix canvis significatius en el dret al treball i en la concepció dels Centres Especials de Treball (CET) com a eina d’inserció social i laboral de les persones amb discapacitat o trastorn mental amb especials dificultats (persones que no poden integrar-se al mercat laboral ordinari, però que tenen capacitat de treball amb els suports necessaris).

La nova llei no prioritza que aquestes persones siguin integrades en l’empresa ordinària, com ja establia la LISMI (Llei d’Integració Social del Minusvàlid, 1982) i, a més, els Centres Especials de Treball perden la seva essència original. Amb aquest text, els CET deixen de ser mercat de treball protegit, és a dir, orientat prioritàriament a persones amb discapacitat o trastorn mental amb especials dificultats d’inclusió laboral i s’afavoreix l’entrada a persones amb un rendiment productiu més alt. La conseqüència directa és que les persones més vulnerables perdran un dels pocs recursos que tenen per treballar i seran desplaçades cap a serveis assistencials (centres ocupacionals amb finalitats terapèutiques), malgrat tenir capacitat de treball. A més, la despesa social s’incrementarà perquè deixaran de ser contribuents actius per dependre de recursos assistencials.

A l’espera del desplegament normatiu

D’una banda, la Taula de CET d’iniciativa social confia que el govern espanyol rectifiqui i corregeixi aquesta situació quan porti endavant el desplegament normatiu i, per una altra, demana al Parlament de Catalunya que defensi el model de treball protegit català, centrat en les persones amb discapacitat o trastorn mental amb especials dificultats d’inclusió laboral i promogut per entitats socials sense ànim de lucre. En els últims 30 anys, Catalunya ha estat el territori que més ha apostat en aquest terreny i el seu model d’integració i cohesió social ha estat un referent per a la resta de l’Estat.

Actualment, Dincat i AMMFEINA Salut Mental Catalunya compten amb 106 Centres Especials de Treball socials i sense ànim de lucre, que donen feina a prop de 8.000 treballadors, la majoria dels quals persones amb discapacitat o trastorn mental amb especials dificultats d’inclusió laboral.

Una oportunitat perduda

Organitzacions del sector de la discapacitat feia anys que reclamaven una revisió de la normativa que regula la integració al treball de les persones amb discapacitat o trastorn mental per corregir els desajustos que s’havien produït des que la llei va entrar en vigor, fa més de 30 anys. La Taula de CET d’iniciativa social lamenta que s’hagi perdut l’oportunitat d’actualitzar la normativa atenent les necessitats actuals del col·lectiu i en un context socioeconòmic especialment difícil per a les persones en risc d’exclusió.

L’objectiu de la nova llei era refondre en una única normativa diversos textos de l’àmbit de la discapacitat ((LISMI-Llei d’Integració Social del Minusvàlid de 1982, LIONDAU-Llei d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat de 2003 i la Llei 49/2007 d’infraccions i sancions en matèria d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat)) però en comptes d’unificar, el text introdueix canvis que van en sentit oposat a les mateixes lleis refoses i que entren en contradicció amb la mateixa Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per l’ONU el 2006 i que Espanya va ratificar dos anys després.

Jornada de valoració i posicionament

L'analisi i el posicionament sobre la llei, l'han posada en comú aquest dilluns en una jornada de reflexió i posicionament a la Casa del Mar de Barcelona (C/Albareda, 1). La jornada ha comptat amb dos blocs: un, amb l’anàlisi dels canvis introduïts en l’àmbit del treball i, un altre, de posicionament de diferents agents: representants dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats (PP, PSC, CIU, IC-V i ERC), entitats representatives de la discapacitat i la salut mental en l’àmbit autonòmic i estatal i l’Administració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article