Cap famós amb trastorn mental dóna la cara contra la discriminació en salut mental

Matthew Treeha estat l’única cara mediàtica que ofert el seu testimoni i experiència com a persona afectada per un problema de salut mental.


Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, segueix amb la campanya “Es busca famós”, amb l’esperança d’aconseguir persones mediàtiques que vulguin donar la cara  i siguin abanderades de la lluita contra la discriminació en salut mental.

La idea neix del fet que, mentre altres col·lectius compten amb personalitats que en primera persona ajuden a visibilitzar la seva causa, al nostre país no hi ha persones famoses que hagin reconegut públicament  tenir un problema de salut mental. Això evidencia que existeix un tabú sobre la salut mental, ja que, com li passa a moltes persones anònimes, es té por a les conseqüències negatives de parlar-ne sobre tenir un diagnòstic de  salut mental.

Des que es va llançar la campanya al novembre de 2013, Matthew Tree, escriptor britànic en català i conegut, entre d’altres, pel seu programa Passatgers a TV3, ha estat l’única cara mediàtica que s’ha apropat a Obertament per col·laborar amb el projecte oferint el seu testimoni i experiència en salut mental. A Catalunya, la situació contrasta amb la dels països de cultura anglosaxona, on persones famoses com Catherine Zeta-Jones, Stephen Fry, Mel Gibson, Jim Carrey o Charlize Theron han parlat públicament del seu diagnòstic i han donat suport a campanyes antiestigma.

El reclam “Es busca famós” té per objectiu final sensibilitzar la societat contra l’estigma en salut mental, provocar la reflexió i el debat públic. La campanya s’ha difós als mitjans de comunicació catalans i mitjans de transport i es pot trobar actualment a l’espai públic de les principals ciutats catalanes. La campanya s’ha complementat amb un equip de sensibilització als carrers de Barcelona que busca generar debat social i fomentar la participació ciutadana en la causa.

Per altra banda, Obertament convida tota la societat catalana, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa “donant la cara” en un mur virtual (collage) a la web de la campanya. Tot i no aconseguir una cara catalana famosa, més de 550 persones ja han donat la seva cara! I d’aquestes, més d’un centenar han reconegut públicament tenir un diagnòstic de salut mental, deixant d’amagar aquesta part de la seva vida per por a ser rebutjades i discriminades.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) 1 de cada 4 persones experimentarà un problema de salut mental en algun moment de la seva vida. Per tant, la salut mental és un problema de tots que, no obstant, molt sovint trobem silenciat.

El secretisme al voltant de la salut mental és efecte i conseqüència de l’estigma i la discriminació que pateix el col·lectiu en àmbits com l’ocupació, l’educació i l’habitatge. Des d’Obertament volem fomentar que les persones afectades, famoses o no, puguin donar la cara i perdin la por a reconèixer aquesta part de la seva vida, parlant amb normalitat del seu diagnòstic en el seu entorn proper. Cal que la salut mental se senti, es vegi, s’entengui  i es recolzi per part de tota la societat.

Obertament neix al 2010 com a primer projecte de lluita contra la discriminació en salut mental a Catalunya que pretén modificar les creences, les reaccions emocionals i les conductes discriminatòries envers les persones que viuen algun trastorn de salut mental, afavorint la seva participació com a protagonistes del canvi. A més de les campanyes de comunicació, les actuacions d’Obertament inclouen accions de participació social,  sensibilització de col·lectius concrets i la resposta directa a missatges discriminatoris que es detectin als mitjans de comunicació. Totes aquestes actuacions estan liderades per una xarxa d’activistes, persones amb un diagnòstic de salut mental que lluiten pels seus propis drets, i exerceixen com a portaveus, com a formadors de sensibilització i com a detectors de notícies estigmatitzants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
1.
No m'estranya pas que no hi hagi gent famosa que ofereixi el seu testimoni en aquesta campanya. No ho veig, en principi, com un signe d'immaduresa, sinó com una prova explícita que, a dieferència hustaments de les societats anglosaxones (Matthew Tree), la nostra no és una societat oberta en aquest camp, ni els missatges es respecten adequadament ni es mantenen en el seu marc reflexiu. No cal desesperar, no tot es pot fer igual a tot arreu. les tecnologies actuals, a més, confonen molt els plans en què s'han de desenvolupar les nostres diverses accions.
  • 1
  • 0

Comenta aquest article