Descobreixen el possible origen de la metàstasi

El científic català Joan Massagué ha descobert el mecanisme que faria que les cèl·lules canceroses s'estenguessin a d'altres òrgans.


Una investigació del centre mèdic Sloa Kettering de Nova York, dirigida pel farmacèutic català Joan Massagué, ha proporcionat novetats entorn dels mecanismes biològics que les cèl·lules canceroses individuals utilitzen per fer metàstasi al cervell.

L'estudi, publicada a la revista Cell, constata que les cèl·lues tumorals que arriben al cervell s'abracen als capil·lars sanguinis i emeten proteïnes específiques que superen les defenses naturals del cervell contra la invasió metastàtica. Joan Massagué ha indicat que aquesta descoberta podria obrir el camí en la prevenció de la metàstasi en diversos òrgans.

La metàstasi és el procés a partir del qual s'expandeix el tumor original i s'implanta en teixits diferents. De fet, la metàstasi és la causa més comuna de mort per càncer. així, per exemple, els tumors cerebrals metastàtics són deu vegades més comuns que els càncers de cervell primaris.

La descoberta ara de apunta que es podria evitar en molts casos que el càncer s'estengués i i reduir-ne així de manera significativa la mortalitat. L'equip de Massagué ja està assajant en ratolins per comprovar la seva viabilitat. Tot i que l'èxit no està assegurat, es tracta d'una gran avenç en l'estudi d'una malaltia que afecta milions de persones a tot el món.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article