Duplicar la targeta sanitària costarà 7 euros

Restaran exempts de pagament de la taxa els casos de reposició per rectificació de dades d’identificació personal i les renovacions periòdiques que gestiona i promou l’Administració.


Obtenir la targeta sanitària individual (TSI) continuarà essent un tràmit gratuït però a partir del dia 1 de març correspondrà pagar la taxa a totes aquelles sol·licituds de renovació i reposició de la TSI per causes no imputables a l’Administració, com són els casos de pèrdua, robatori o deteriorament.

D’aquesta manera entra en vigor la disposició addicional de la llei 2/2014 de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic per a la implantació de la taxa per renovació i reposició de la TSI del Servei Català de la Salut (CatSalut), aprovada al Parlament el passat 27 de gener.
 
En cas de necessitar un duplicat de la TSI caldrà que la persona s’adreci al seu CAP on iniciaran els tràmits. La persona haurà d’abonar els 7 euros a una entitat bancària i tornar al CAP amb el justificant de pagament. En aquell moment obtindrà un document provisional que servirà fins que rebi la nova targeta a domicili.
 
Les exempcions a pagar la taxa seran aquelles que es demanin per rectificar o canviar dades dels cognoms, sexe o data de naixement, és a dir, dades que afecten el codi d’identificació personal (CIP) de la targeta. També es consideraran excepcions les renovacions periòdiques que gestiona i promou la pròpia Administració.
 
Per qüestions tècniques, en aquesta primera fase d’implementació de la taxa, les gestions s’hauran de fer presencialment. En una fase posterior està previst que la tramitació i resolució es puguin fer telemàticament mitjançant un formulari web.
 
La TSI serveix per accedir amb total garantia als centres i els serveis, medicaments i altres prestacions. L’any passat es van emetre un total de 677.410 targetes, de les quals unes 400.000 haurien estat reedicions subjectes a la nova taxa (59%). Es tracta d’una mesura que ha de contribuir a la sostenibilitat del sistema sanitari català i la qualitat de les prestacions i dels serveis.
 
Per a més informació sobre l’aplicació i el procediment per sol·licitar la TSI, els ciutadans tenen a la seva disposició el telèfon 061 CatSalut Respon.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
2.
Em sembla bé el primer comentari de l'Òcar, no pas el darrer. El sistema ha d'indicar què és gratuït i què no ho és , i em sembla que la iniciativa relativa a la TSI és de les correctes. Sempre que el que apunta Òscar de la tecnologia no sigui una causa recurrent.
En aquest sentit, que "la persona s’adreci al seu CAP on iniciaran els tràmits. La persona haurà d’abonar els 7 euros a una entitat bancària i tornar al CAP amb el justificant de pagament" és ben bé una cosa que es òt superar avui deia de manera bastant més eficaç, oi ?. Almenys es podria pagaramb tarja electrònica al mateix CAP.
Que l'any passat "677.410 targetes, de les quals unes 400.000 haurien estat reedicions subjectes a la nova taxa (59%)" sembla també un indicador que potser Òscar tingui raó en allò de la causa tecnològica...
#1
  • 1
  • 0
Oscar Martinez Barcelona
1.
Qualsevol objecte ha de tenir una garantia. Per tant, si el que anomenem "deteriorament" està causat perquè la qualitat de la targeta no sigui idònea, l'admistració és qui hauria de pagar-la. Per exemple, la banda magnètica en el s.XX no és compatible amb la utilització massiva de mòvils, detectors a les botigues... De fet, la banda magnètica és del mateix nivell tecnològic que una cinta de cassette. Per tant, m'estan fent pagar per un objecte que previiblement deixarà de funcionar perquè està fet per una època de la història que no és l'actual.
Per altra banda, l'accés a la sanitat ha de ser gratuïta i no és el problema del ciutadà que haguem de fer servir aquesta manera d'identificar-se.
Conceptualment és una decisió més que discutible.
Oscar
  • 1
  • 0

Comenta aquest article