Es presenten les activitats de la Capital Europea del Voluntariat a Barcelona

La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la FCVS presenten el programa de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat 2014 amb un calendari d’actes per a promoure el voluntariat.


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada del tinent d’alcalde, Joaquim Forn, el comissionat de Participació Ciutadana, Carles Agustí, i la directora del Centre Europeu del Voluntariat, Gabriella Cívico, han presentat el programa d’actes que s’ha concebut amb motiu del nomenament de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat 2014.

La consellera ha insistit que “el Govern seguirà donant tot el suport a Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat”. En aquest sentit, Munté ha remarcat que la Generalitat se suma a les actuacions que durà a terme l’Ajuntament amb un seguit de propostes que promocionen i difonen el voluntariat i el seus valors des de diversos àmbits, milloren les competències i les capacitats de les persones voluntàries que actuen en les entitats de voluntariat i potencien el treball en xarxa entre els diferents agents que intervenen en un territori (administracions públiques, entitats, universitats, empreses...).
 
La consellera ha destacat que aquesta capitalitat “és el reconeixement a un tret identitari de la societat catalana i als milers de voluntaris i voluntàries del nostre país”.
 
D’entre el conjunt d’actuacions promogudes des del Departament de Benestar Social i Família que s’inclouen al programa, la consellera ha destacat:
 
- L’organització de l’Escola d’Estiu del Voluntariat per tal de generar debat i coneixement entorn al voluntariat, amb un format mixt que combinarà les jornades formatives a distància i presencials. L’Escola convidarà les Escoles de Formació de Voluntariat a divulgar i aprofundir sobre qüestions clau que afecten el sector.
 
- La creació d’un espai de trobada i dinamització dels actes i del significat de la capitalitat europea del voluntariat al web xarxanet.org amb l’objectiu que les entitats puguin informar-se i debatre sobre aquest esdeveniment.
 
- Promoció, juntament amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, de la celebració de la Setmana del Voluntariat Ambiental.
 
- Organització d’una jornada de treball per debatre els resultats i les conclusions del projecte europeu VERSO, que analitza el voluntariat com a factor generador d’ocupabilitat. El Departament de Benestar Social i Família va presentar diversos projectes d’entitats catalanes que han obtingut una valoració i un reconeixement excel·lent.
 
- Recopilació d’articles, reflexions i consideracions d’experts entorn del model català del voluntariat que es farà arribar, en forma de Butlletí electrònic, a institucions, universitats i responsables de voluntariat d’arreu d’Europa per exportar el model català.
 
- Suport a una nova edició del Market Place, que organitzarà la Federació catalana de Voluntariat Social el mes d’octubre a Barcelona, un espai que acostarà el món de les entitats al món de l’empresa. Aquest acte està inclòs dins de l’Agenda d’actuacions de la celebració del Tricentenari.
 
Neus Munté ha remarcat que totes aquestes propostes responen als objectius i les prioritat del que serà el II Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat, un Pla dissenyat conjuntament entre el Govern i el sector.
 
Ja s’ha posat en marxa el web www.bcnvoluntariat2014.cat on es pot consultar tota la informació i on s’aniran presentant totes les novetats. El hashtag de referència per participar i seguir la capitalitat europea del voluntariat és #bcnvoluntariat2014.
 
Durant l’acte, el tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la directora del Centre Europeu del Voluntariat, Gabriella Cívico, han signat un Memoràndum d'Entesa entre l'Ajuntament i el Centre Europeu del Voluntariat.
 
La capitalitat de Barcelona va ser anunciada el desembre de l’any passat en un acte celebrat al Parlament Europeu a Brussel·les, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat. La preparació de la candidatura per part de la Generalitat i l’Ajuntament va comptar amb la col·laboració de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i la Federació de Voluntaris de La Caixa (FASVOL) i el suport de més d'un centenar d'entitats i institucions.
 
L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donen suport i mantenen una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE). El municipi guanyador és el que demostra millor la implementació de les recomanacions de la PAVE, amb especial èmfasi en la capacitat demostrada a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article