'La Generalitat ha de prioritzar el suport a la dependència'

Ho demanen la Unió de petites i mitjans residències (UPIMIR) i CCOO, que asseguren que els impagament faran tancar algunes residències.


Els impagament de la Generalitat a les residències, el retard o la suspensió indefinida de la concessió de Prestacions Econòmiques Vinculades a Servei, el retard a pagar l'import de les places col·laboradores d'usuaris ingressats a partir de gener de 2013 i les revisions de grau estan afectant de forma dramàtica als sectors més vulnerables de la societat.

"És una situació extremadament greu", alerten la Unió de petites i mitjans residències (UPIMIR) i CCOO de Catalunya, ja que, segons expliquen, "es tanca de forma indefinida l’única via oberta per poder ingressar en una residència amb cofinançament públic, quan per a ingressar a centres públics i concertats és gairebé impossible perquè hi ha una llista d’espera que supera els dos anys".

A qui afecta aquesta situació? UPIMIR i CCOO ho tenen clar: "a la majoria de les famílies que no poden pagar el cost elevat d’una residència (al voltant de 1.800 euros al mes); també afecta a les petites i mitjanes residències que no poden assumir una quantitat tan elevada de deutes, i això és reconverteix en no poder pagar salaris o en retallada de salaris". La situació pot agreujar-se en cara més i "algunes residències veure’s condemnades al tancament, deixant moltes persones amb dependència sense atenció i molts treballadors i treballadores sense feina", afirmen les organitzacions.

Les dades parlen per si soles. Segons els directors de les residències, les retallades sofertes en l'aplicació de la Llei de Dependència van tancar 1.192 llits durant el mes de desembre passat. "Les solucions que proposa la Generalitat no milloren la situació, l’ICO només afecta al pagament de juny del 2012; això no soluciona el problema, els deutes de la Generalitat amb el sector s’aproximen a 90 milions d’euros", diuen des d'UPIMIR i recorden que el Govern de la Generalitat "té part de responsabilitat per no prioritzar les necessitats socials amb què demostra reiteradament manca de sensibilitat social, vers la gent gran, vers les persones amb dependència o també vers la infància".

Per això, UPIMIR i CCOO insten al govern a aplicar un mínim de quatre mesures de salvaguarda de la situació:

"1- Suprimir, de manera immediata, la suspensió indefinida en la prestació econòmica vinculada a la residència.
2- Presentar de forma immediata un calendari de pagament dels deutes a les residències col·laboradores de les prestacions econòmiques vinculades.
3- Convocar d’immediat als agents econòmics i socials per a acordar un model català de dependència, i per a garantir el seu finançament
econòmic.
4- Acordar amb els agents socials una solució per als treballadors i treballadores majors de 55 anys i que demostren una antiguitat superior a 3 anys d’experiència, a través de una certificació professional automàtica".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article