Catalunya és nou membre de ple dret a l'Agència Europea d'Informació Juvenil i Assessorament ERYICA

La decisió s’ha pres aquest passat divendres a Bèlgica en el marc de la 25a assemblea general d’aquesta organització europea independent.


Catalunya ha estat reconeguda aquest divendres 28 de març a Bèlgica com a nou membre de ple dret a l’Agència Europea d’Informació Juvenil i Assessorament (ERYICA en els seves sigles en anglès). La decisió l’ha pres el consell d’administració d’aquesta organització europea independent en el marc de la seva 25a assemblea general, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a la ciutat flamenca de Leuven.

Gràcies a aquesta acceptació, la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família compartirà a partir d’ara decisions i coneixements amb la resta de serveis d’informació juvenils d’arreu d’Europa en igualtat de condicions. “Quelcom que reforça la vocació europea del nostre país, també en l’àmbit de la joventut, i que demostra com és possible tenir veu pròpia en institucions internacionals”, ha assenyalat el director general de Joventut, Toni Reig.
 
ERYICA va ser fundada el 1986 i és una agència europea independent, integrada per serveis públics d’informació juvenil, organismes i xarxes de coordinació. Treballa per intensificar la cooperació europea en l’àmbit del treball i dels serveis d’informació juvenil. El seu objectiu és desenvolupar, donar suport i promoure la qualitat de la política i la pràctica d’informació generalista envers la joventut en tots els nivells, per tal de satisfer les necessitats d’informació dels joves a Europa i per aplicar els principis de la Carta Europea d’Informació Juvenil.
 
L’ens està integrat per organismes nacionals i regionals (governamentals o no governamentals) que orienten les seves tasques a garantir el dret dels joves a una informació completa i fiable, quelcom que els ajuda a prendre decisions quan s’enfronten als principals reptes de la seva vida, així com a promoure la seva autonomia i la participació activa en una societat democràtica.
 
ERYICA té tres objectius principals:
 
1. Promoure el respecte dels principis de la Carta Europea d’Informació Juvenil i treballar per a la seva execució.
2. Garantir la coordinació i la representació en l’àmbit de la informació i l’assessorament juvenil europeu.
3. Promoure l’establiment d’un espai europeu en aquest camp, especialment mitjançant el desenvolupament d’una xarxa europea d’informació juvenil i les estructures d’assessorament.
 
Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil
Els 302 Punts d’Informació Juvenil i les 24 Oficines Joves de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) del Departament de Benestar Social i Família van atendre el 2013 uns 600.000 joves, que van realitzar més d’un milió de consultes. La majoria tenien a veure amb l’oferta formativa i educativa, seguides per les relacionades amb el mercat de treball. El perfil d’usuari respon a un noi menor de 20 anys amb l’ESO acabada.
 
La creació i el desplegament de la XNEJ és un dels objectius assenyalats per la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya i el Pla Nacional de Joventut de Catalunya, amb la finalitat de facilitar la realització del projecte de vida de les persones joves atenent la diversitat de formes i models de vida, millorant la taxa d’emancipació juvenil.
 
Les Oficines Joves coordinen els serveis d’informació i assessorament juvenil del seu territori i són d’abast comarcal. En funció de la seva ubicació geogràfica i les característiques de la població jove del seu àmbit d’actuació, ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells àmbits relacionats amb el procés d’emancipació: treball i emprenedoria, educació, salut i habitatge. Així, entre d’altres funcions, les Oficines Joves tenen la missió de difondre convocatòries d’ajuts, tràmits i recursos per trobar feina, oferir orientació en matèria educativa, assessorar en la recerca d’habitatge i resoldre dubtes en salut, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article