Les AMPA de Catalunya reclamen polítiques efectives per solucionar la pobresa infantil

El conjunt d’AMPA assistents a la trobada anual de la FaPaC han mostrat el seu rebuig a l’actual model educatiu de baix cost on els perjudicats són els alumnes.


(pdf)

La FaPaC ha celebrat aquest dissabte passat a la ciutat de Vic la XXXVI Assemblea General sota el lema “Nosaltres no tanquem”, amb la participació de més d’un centenar d’AMPA de tot Catalunya.

Les AMPA assistents han coincidit en reclamar a les Administracions que intervinguin amb polítiques efectives, no només preventives i homeopàtiques, per solucionar la pobresa infantil existent, un dels problemes actuals més preocupants que incideix negativament en l’educació. Un 33% de la població infantil catalana està en risc d’exclusió social (Informe Funcas 2014). Hem d’evitar que els infants que pateixen la pobresa esdevinguin “malalts crònics” i tinguin hipotecat el seu futur. En aquest sentit, la FaPaC urgeix al Departament d’Ensenyament a fer un esforç real perquè totes les seves actuacions garanteixin realment la igualtat d’oportunitats entre tot l’alumnat,   ja que és un factor decisiu per millorar l’èxit educatiu.

La FaPaC ha recordat el paper cabdal de les famílies per mantenir l’escola actual i, per això, ha demanat a l’administració que aposti per les persones implicades en l’educació, obertes a col·laborar per no posar en joc el futurs dels nostres fills i filles.

Les principals línies d’actuació aprovades en l’assemblea es resumeixen:   
  • Treballar contra la Pobresa infantil en col·laboració amb entitats, associacions i administracions públiques. S’ha d’invertir en la infància perquè és una inversió de   futur. Sense cuidar com cal els nens i nenes no tindrem futur com a societat.
  • Seguir evidenciant que les Beques Menjador són insuficients tot i l’increment del pressupost en 1,8 milions d’euros el 2013, i 8 milions el 2014. Queda curt per atendre totes les necessitats creixents derivades de la crisi. Seguirem treballant perquè hi hagi beques menjador per qui ho necessiti.
  • S’ha creuat la línia vermella amb l’Escola Inclusiva, doncs no està garantit un sistema educatiu en igualtat d’oportunitats per a tothom. Són necessaris recursos i polítiques reals per garantir un sistema inclusiu que impliqui aconseguir que els alumnes puguin aprendre igual malgrat les seves diferències, siguin quines siguin.
  • LOMCE, seguir explicant, comunicant i treballant per una resistència activa a tot el territori, per tots i cadascun dels punts de la llei. Fomentarem la desobediència als aspectes més injustos de la llei i el treball en positiu per superar aquesta norma tan sectària i partidista.
  • Seguir treballant pel no tancament de línies i/o escoles públiques sense causes objectives o per polítiques arbitràries. Vetllar per l’equilibri i defensar la reducció de ràtio com un element d’increment de la qualitat educativa dels centres. Garantir que hi ha prou places públiques i d'opció educativa laica a l’abast de la ciutadania, i defensar projectes pedagògics existents que milloren l’èxit educatiu.

En el decurs de l’Assemblea, també s’ha posat èmfasi en la continuïtat del Projecte Clau on ja hi participen més de 50 AMPA per impulsar actuacions per l’èxit educatiu.   

D’altra banda, s’han donat a conèixer públicament els 15 projectes d’AMPA finalistes en els Premis FaPaC (categories: Tothom a l’AMPA, AMPA Solidària, Fem xarxa per l’èxit educatiu) seleccionats pel Jurat d’experts. A partir d’ara i fins al 30 d’abril s’obre un període de votació popular perquè tothom pugui votar pel seu projecte favorit a través de la web: www.fapac.cat/premis-fapac

Finalment, l'Assemblea General va aprovar el manifest 'Nosaltres no tanquem' que podeu llegir en el document adjunt d'aquesta notícia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article