Avui, Dia Internacional del Poble Gitano

El dia 8 d'abril va marcar-se com a data commemorativa l'any 1971, en el Primer Congrés Internacional del Poble Gitano a Londres.


En aquell congrés s'hi van acordar els principals aspectes de la identitat del poble gitano:

- La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano és des de fa uns anys una important ocasió per als reconeixements del Roma/Gitanos, la seva història, la seva llengua i la seva cultura. Aquest dia té una part festiva coneguda com a 'Cerimònia del riu', en la qual els gitanos de tot el món es reuneixen en els marges dels rius per celebrar de forma conjunta l'ofrena de flors, on les dones llancen pètals de flors a l'aigua com a símbol de la llibertat i de l'èxode viscut pel Poble Gitano fa més de mil anys. I l'ofrena d'espelmes, on els homes posen espelmes en els rius en memòria de les víctimes que van sofrir les conseqüències de l'odi i els atacs xenòfobs i racistes, i en record dels nostres avantpassat, especialment del mig milió de gitanos assassinats durant l'holocaust nazi.

- Es va acordar la bandera del Poble Gitano. La part superior és una franja blava que representa el cel, la part inferior és una franja verda que representa l'herba a la terra dels camins, i una roda de carro vermella en el centre, que simbolitza el carro amb el qual recorrien els camins.

- Es determina l'Himne Internacional Gitano, el 'Gelem Gelem' (vaig caminar) escrit en romanò i que fa referència a la condició itinerant del Poble Gitano. En el seu text s'esmenta a la Legió Negra (Kali Clegio), en al·lusió al color dels uniformes de les SS alemanyes que van participar en el genocidi i persecució del Poble Gitano durant la Segona Guerra Mundial.

- Es confirma el romanó com a llengua oficial de tots els gitano del món, estandarditzant la seva gramàtica i el seu alfabet.

El programa de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) de celebració del 8 d'abril el trobareu aquí.

Informació de: FAGiC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article