Els menors ja poden presentar denuncies a la ONU per defensar els seus drets

Aquest dilluns ha entrat en vigor el III Protocol Facultatiu de la Convenció sobre Drets Humans.


A través d'aquest instrument, els menors d'edat que visquin a l'estat espanyol podran denunciar a les Nacions Unides les vulneracions dels seus drets fonamentals a través d'ells mateixos o d'un representant. Les denuncies es faran al Comitè de Drets dels Infants, que vetllarà per ells.

El protocol que ha entrat en vigor aquest dilluns proporciona les vies per presentar denúncies per vulneracions dels drets recollits a la Convenció sobre els Drets de l'Infant, el Protocol Facultatiu relatiu als infants en els conflictes armats i el Protocol facultatiu relatiu a la venda d'infants, la prostitució infantil i la utilització d'infants en la pornografia.

Per presentar la denúncia a les Nacions Unides, abans s'haurà d'haver esgotat les vies judicials a l'estat espanyol sense que s'hagi obtingut una solució o bé que s'hagi perllongat injustificadament la tramitació de les denuncies o bé que es consideri improbable una solució legal que aconsegueixi reparar la vulneració dels drets de l'infant.

Els infants podran presentar les seves denúncies a títol individual o com a grup, sols o delegant-ho a un representant, que haurà de comptar amb el consentiment exprés dels mateixos. Així mateix, les noves mesures aprovades obren la porta per a què un govern denunciï a un altre i també empara a entitats per a què presentin informes i investigacions al Comitè de Drets dels Infants sobre vulneracions sistemàtiques de drets.

El Comitè té facultats per articular formules que permetin protegir als denunciants si creuen que hi poden haver represàlies, sol·licitant a l'Estat que adopti mesures provisionals per salvaguardar la seguretat dels infants o grup d'infants afectats. En el cas que arribi a la conclusió que l'Estat ha violat la Convenció, estarà obligat a aplicar les recomanacions que li hagi fet el Comitè.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ester Morillas
1.

Bon dia! Només aclarir, com indica al subtítol, que no és relatiu a la Convenció sobre Drets Humans, sinó a la Convenció dels Drets dels Infants. Gràcies!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article