'Ho tenia tot però no ho sabia', el testimoni d'un malalt d'ELA

Jano Galán reflexiona sobre els valors de la vida en unes imatges gravades abans de perdre la parla


“La vida és un regal” explica optimista Jano Galán de 37 anys i afectat per la malaltia degenerativa ELA, l'esclerosi lateral amiotròfica. Al mes de novembre, quan ja tenia dificultats per parlar, va deixar gravat en un vídeo el seu testimoni.

Galán reflexiona al voltant de temes com el present, la vida, la mort o l'amor. “Ho tenia tot però no ho sabia” o “Per què va ser més important donar una bona imatge que donar una bona abraçada?” són algunes de les reflexions que es recullen en el vídeo. Galán transmet un missatge d'esperança amb frases com aquesta: “La vida no és una cosa que ens pertanyi. La meva vida ja no és meva, però ara començo a viure-la. Si avui fos l'últim dia, estaria content. La vida és un regal que hauríem d'agrair i sentir plenament”. A més, explica els canvis que es produïren en la seva escala de valors quan li diagnosticaren la malatia, “Jo pensava que tenia respostes per a quasi tot però, en aquell moment, totes les meves preguntes havien canviat”.

El programa El món a RAC1 de Jordi Basté, ha donat a conèixer aquest vídeo per tal de fer-ne difusió i transmetre el missatge que s'hi recull.
Quan fa dos anys li van diagnosticar la malaltia, Galán va decidir impulsar un projecte digital www.dgeneracion.com per poder recollir notícies i dades sobre l'ELA i també crear un espai d'ajuda per a les persones afectades i les seves famílies.

L'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), de vegades anomenada malaltia de Lou Gehrig, és una malaltia neurològica progressiva, invariablement fatal, que ataca a les cèl·lules nervioses (neurones) encarregades de controlar els músculs voluntaris. La majoria de les persones amb ELA moren de fallada respiratòria, generalment entre 3 a 5 anys a partir del començament dels símptomes. L'ELA generalment afligeix a persones entre els 40 i 60 anys d'edat, però també la poden desenvolupar persones més joves i més velles. Els homes són afectats més sovint que les dones. En un 90 a 95 per cent de tots els casos d'ELA, la malaltia ocorre aparentment aleatòriament sense cap factor de risc clarament associat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article