El TC invalida l'euro per recepta

El Tribunal el considera inconstitucional però en canvi avala les taxes judicials


El ple del Tribunal Constitucional (TC) s'ha pronunciat aquest dimarts sobre l'euro per recepta que ha estat aplicant la Generalitat des del juny de 2012. El TC ha considerat finalment inconstitucional l'euro per recepta, mesura que ja va suspendre el mes de gener d'enguany.

 

La resolució del Tribunal Constitucional dóna resposta al recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el govern espanyol a principis d'any. L'executiu de Rajoy va considerar llavors que l'euro per recepta que aplicava Catalunya vulnerava la normativa estatal prevista per garantir les bases de la sanitat, la legislació de productes farmacèutics i l'article 149 de la Constitució que considera que "les autonomies no poden incidir, ni directament ni indirecta, en la fixació dels preus dels medicaments que són objecte de finançament públic".

 

A partir dels requeriments del govern espanyol, el Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment la mesura per un termini de cinc mesos, cosa que va suposar que les farmàcies catalanes deixessin de cobrar l'euro per recepta després d'haver recaptat 45'7 milions d'euros des de la seva implantació.

 

Alhora, l'executiu espanyol va denunciar l'aplicació de l'euro per recepta que també va implementar-se a la Comunitat de Madrid i que encara està suspès cautelarment a l'espera de la resolució del Tribunal.


Tot i així, el Tribunal Constitucional avala les taxes judicials aprovades per la Generalitat i que també havia recorregut el govern espanyol. Per tant, el govern de la Generalitat podrà tronar a posar en marxa les taxes que van entrar en vigor al maig del 2012. Amb aquesta mesura la Generalitat preveu recaptar entre 15 i 20 milions d'euros anuals. Aquests impostos permeten cobrar 120 euros per serveis personals i materials de l'administració a Catalunya.


ERC, PSC, PPC, ICV-EuiA, C'S i la CUP han celebrat la decisió del TC d'anul·lar l'euro per recepta. Des dels socialistes ja han demanat “responsabilitats” a alguns consellers per l'euro per recepta que ara s'ha invalidat.


 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article