Barcelona acull fins demà divendres el 2n Congrés Internacional sobre Famílies i Discapacitat

Hi participen reconeguts experts mundials i nacionals (Estats Units, Suècia, Portugal i Espanya)


En el Dia Internacional de les Famílies, Barcelona acull la 2a edició del Congrés Internacional sobre Famílies i Discapacitat sota el lema "Les famílies al centre". El simposi -que reuneix 500 congressistes de diversos països del món- pretén donar claus als professionals del sector (mestres, treballadors socials, metges, psicòlegs, monitors de suport, etcètera) perquè en la seva pràctica diària puguin millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i les seves famílies.

El congrés se celebra a l'Auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna-Universitat Ramon Llull (C/Císter, 34) i està organitzada per la mateixa universitat, FEAPS (Confederació Espanyola d'Organitzacions a favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual) i Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya).

"La principal preocupació dels pares i mares és el futur dels seus fills amb discapacitat intel·lectual i sobretot què passarà i qui els cuidarà quan ells faltin" ha assegurat Ann Turnbull, codirectora del Beach Center on Disability de la Universitat de Kansas (Estats Units). L'experta nord-americana ha presentat les conclusions d'un estudi internacional que ha analitzat les necessitats més importants que tenen famílies d'Espanya, els Estats Units, la Xina, Turquia i Colòmbia. "El que necessiten no difereix gaire d'un país a un altre" afirmava Turnbull. Els representants de FEAPS i Dincat, les dues entitats que representen els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a tot l'Estat, han constatat quines són aquestes principals demandes: suports i ajuts econòmics per afrontar el sobreesforç que han de fer per tenir cura i garantir el futur de la persona amb discapacitat; suport per poder conciliar la vida laboral i personal i més i millor informació i orientació, a més de tenir garantit l'accés a recursos educatius i terapèutics.

Canvi de model d'atenció: d'expert a centrat en la família El congrés també té com a objectiu promoure un canvi en el treball dels professionals amb les famílies, per passar d'un model d'expert -on el coneixement únicament el tenen els professionals- a un model centrat en la família, on els pares i mares tinguin un paper més actiu i treballin conjuntament amb ells per establir, des d'una relació de col·laboració, quins són els objectius i les metodologies a emprar en el desenvolupament del seu fill/a. "Nosaltres no podem dir a les famílies què han de fer" ha conclòs Robin McWilliam, director del Siskin Center for Child and Family Research a Chattanooga (Estats Units). Per a McWilliam, "si les famílies tenen més eines, dependran menys dels professionals i podran resoldre elles mateixes els problemes i les situacions" i, en definitiva, també utilitzaran menys els recursos públics.

Les conclusions del simposi, que acaba demà divendres, seran traslladades a les Nacions Unides per incorporar-les en un document dins l'Any Internacional de les Famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article