La depressió és la principal causa de malaltia i discapacitat entre els adolescents

L'Organització Mundial de la Salut demana que es presti més atenció a la salut dels adolescents.


Segons l'informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i titulat Health for the world's adolescents, la depressió és la principal causa de malaltia i discapacitat entre els adolescents d'ambdós sexes d'edats compreses entre els 10 i els 19 anys. Les tres principals causes de mortalitat entre els adolescents a nivell mundial són els traumatismes causats pel trànsit, el VIH/sida i el suïcidi. S'estima que el 2012 van morir 1,3 milions d'adolescents a tot el món.

L'informe, que es basa en un important patrimoni de dades publicades i en entrevistes realitzades a adolescents d'entre 10 i 19 anys d'edat de tot el món, també reuneix, per primera vegada, el conjunt d'orientacions brindades per l'OMS sobre tota la gamma de qüestions de salut que afecten els adolescents, entre les quals cal esmentar el tabac, el consum d'alcohol i drogues, el VIH, els traumatismes, la salut mental, la nutrició, la salut sexual i reproductiva, i la violència. En l'informe es recomanen mesures clau perquè els països puguin respondre més eficaçment a les necessitats físiques i de salut mental dels adolescents.

"L'atenció prestada a la salut dels adolescents a tot el món és insuficient" afirma la Dra Flavia Bustreo , Sotsdirectora General de l'OMS per a la Salut de la Família, la Dona i el Nen . "Esperem que aquest informe contribueixi a centrar l'atenció de les altes instàncies en les necessitats de salut dels adolescents d'entre 10 i 19 anys d'edat i serveixi de trampolí per accelerar l'adopció de mesures relacionades amb la salut dels adolescents".

Els traumatismes causats pel trànsit són la principal causa de mort

Els traumatismes causats pel trànsit són la primera causa de mort entre els adolescents a nivell mundial, així com la segona causa de malaltia i discapacitat. Els homes es veuen afectats de manera desproporcionada, i la seva taxa de mortalitat és més de tres vegades superior a la de les dones. Un major accés a mitjans de transport públic fiables i assegurances pot reduir els traumatismes causats pel trànsit en la població adolescent.

Els problemes de salut mental es cobren un onerós tribut

A nivell mundial, la depressió és la primera causa de malaltia i discapacitat en aquest grup d'edat, i el suïcidi ocupa el tercer lloc entre les causes de mortalitat. Segons diversos estudis realitzats, una de cada dues persones que desenvolupen trastorns mentals presenten els primers símptomes als 14 anys d'edat. Si els adolescents amb problemes de salut mental reben l'atenció que necessiten, es poden evitar morts i un patiment de per vida.

Un menor nombre de defuncions per causes relacionades amb l'embaràs i el part

Des de l'any 2000, el nombre d'adolescents mortes per complicacions sofertes durant l'embaràs o el part ha disminuït considerablement, sobretot en aquelles regions que presenten les taxes de mortalitat materna més elevades. S'estima que, en les Regions d'Àsia Sud-oriental, de la Mediterrània Oriental i d'Àfrica de l'OMS, el nombre de defuncions s'ha reduït en un 57%, un 50 % i un 37%, respectivament . Malgrat aquestes millores, la mortalitat materna continua sent la segona causa de mort entre les adolescents de 15 a 19 anys d'edat en el món, només superada pel suïcidi.

Defuncions atribuïbles al major nombre d'infeccions per VIH

Segons algunes estimacions, el nombre de defuncions relacionades amb el VIH en la població adolescent està augmentant, sobretot a la Regió d'Àfrica, en un moment en què el nombre de morts relacionades amb el VIH està disminuint en els altres grups de població. El VIH és actualment la segona causa de mort entre els adolescents a nivell mundial.

Altres malalties infeccioses segueixen figurant entre les principals causes de mort

Gràcies a la vacunació infantil, la mortalitat i la discapacitat causades pel xarampió entre els adolescents han disminuït de manera notable - a la Regió d'Àfrica, es van reduir en un 90 % entre els anys 2000 i 2012 . Amb tot, les malalties infeccioses comunes en què s'han centrat les intervencions adreçades a la població infantil continuen sent una causa de mort entre els adolescents. Així, per exemple, la diarrea i les infeccions de les vies respiratòries inferiors són actualment la segona i la quarta causa de mort entre els adolescents de 10 a 14 anys d'edat. Juntament amb la meningitis, aquestes malalties són responsables del 18% de totes les defuncions en aquest grup d'edat, el que representa una petita variació respecte al percentatge del 19% corresponent a l'any 2000.

Noves dades sobre els comportaments dels adolescents en matèria de salut

Les noves dades dels països en els quals s'han realitzat estudis indiquen que menys d'un de cada quatre adolescents fa prou exercici (l'OMS recomana com a mínim una hora diària d'exercici d'intensitat moderada a elevada) i, en alguns països, un de cada tres persones és obesa.

Ara bé, algunes tendències en els comportaments dels adolescents relacionats amb la salut estan millorant. Així, per exemple, el consum de cigarrets entre els adolescents més joves està disminuint en la majoria de països d'elevats ingressos, així com en alguns països de baixos i mitjans ingressos .

Una etapa crítica per prevenir les malalties cròniques

L'adolescència és una etapa fonamental per establir els fonaments d'una bona salut en l'edat adulta. Darrere de les principals malalties no transmissibles hi ha molts comportaments i problemes relacionats amb la salut que es manifesten o s'agreugen durant aquesta etapa de la vida.

"Si no es corregeixen, els problemes i comportaments relacionats amb la salut que apareixen en l'adolescència - com el consum de tabac i alcohol, els hàbits d'alimentació i exercici físic, el sobrepès i l'obesitat - poden tenir greus conseqüències per a la salut i el desenvolupament dels adolescents d'avui, així com efectes devastadors en la seva salut quan siguin adults el dia de demà" diu Jane Ferguson, científica del Departament de Salut de la Mare, el nounat, el Nen i l'Adolescent de l'OMS i principal autora de l'informe. "Al mateix temps, no hem desistir en el nostre interès de promoure i protegir la salut sexual i reproductiva dels adolescents, fins i tot en relació amb el VIH".

Per a l'elaboració de l'informe, es van examinar les polítiques sanitàries de 109 països. El 84 % d'aquestes polítiques presta certa atenció a la salut dels adolescents. D'aquestes últimes, en tres quartes parts es posa l'accent en la salut sexual i reproductiva (inclòs el VIH / sida); en al voltant d'un terç s'aborda el consum de tabac i alcohol entre els adolescents, i en una quarta part s'aborda la salut mental. L'informe destaca la necessitat que altres països segueixin l'exemple de l'Índia, la nova estratègia per a la salut de l'adolescent aborda una gamma més àmplia de qüestions de salut que afecten els adolescents, com la salut mental, la nutrició, el consum de substàncies, la violència i les malalties no transmissibles, a més de la salut sexual i reproductiva.

L'informe també insisteix en la necessitat de millorar les dades i la informació sobre la salut dels adolescents i els programes que aborden aquesta qüestió.

Llegiu l'informe sencer aquí (anglès).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article