L'enduriment de la legislació sobre drogues no fa disminuir el consum

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe 'Drets Humans i polítiques de drogues: noves propostes de regulació', de la Taula del Tercer Sector.


Avui la Taula del Tercer Sector ha presentat l'informe 'Drets Humans i polítiques de drogues: noves propostes de regulació' en el marc del Cicle de Debats 'Catalunya Social'.

L'informe alerta que l'enduriment de la legislació sobre drogues no n'ha fet disminuir el consum. Per això les entitats aconsellen abandonar les polítiques restrictives, centrades en la persecució dels mercats incontrolats i que representen el 70% del pressupost total de les partides destinades a l'àmbit de la drogodependència.

L'estudi recorda que el 80% dels reclusos de l'Estat està privat de llibertat per delictes relacionats amb les drogues i considera que el que cal és treballar en polítiques de mediació i en buscar penes alternatives centrades en l'atenció integral de la persona per tal de revertir aquesta xifra. Les propostes pràctiques a seguir en la regulació de cànnabis, per exemple, són les que ja s'estan aplicant a Colorado, Washington (EUA) o a l'Uruguay.

L'informe també destaca que el consum de psicofàrmacs ha passat de 5,1% el 2005 al 11,4% el 2011, dades que han convertit aquesta droga en la més utilitzada després del cànnabis. Davant aquestes xifres, l'informe aposta per una reassignació i priorització dels recursos públics en aquest àmbit, que hauria de passar per establir noves prioritats polítiques i avançar en propostes alternatives, com l'impuls prioritari dels programes de reducció de danys.

Foto: @Taula3sector

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article