El 16% de les dones ateses per Benestar a les Terres de l'Ebre pateixen violència masclista

Els cinc Serveis d’informació i Atenció a les Dones (SIAD) que hi ha a les comarques del sud de Catalunya han atès un total de 683 dones.


La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, han presidit aquesta setmana la reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista, màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista en aquest territori. El seu objectiu és millorar la resposta a les dones que travessen aquestes situacions i optimitzar els recursos existents.

En el transcurs de la reunió, Montse Gatell ha valorat molt positivament la tasca dels Serveis d’informació i Atenció a les Dones (SIAD) en relació a aquesta xacra i ha donat a conèixer que l’any passat “el 16,3% de les 683 dones ateses pels cinc SIAD que hi ha a les Terres de l’Ebre es trobaven travessant situacions de violència masclista”.  Els SIAD compten amb la col·laboració de l’ICD i són serveis que posen a disposició de les dones assessorament psicològic i jurídic. El seu objectiu és donar resposta de manera coordinada a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l’àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.
 
La presidenta de l’ICD també ha destacat el telèfon gratuït 9000900120, i ha subratllat que “és un servei que ofereix atenció especialitzada les 24 hores del dia, que facilita l’atenció amb idiomes, i on pot trucar tothom, ja sigui per una situació d’urgència, o perquè necessiti informació, o conegui un cas, o pensi que està travessant una situació de violència masclista”. Aquest servei va atendre l’any passat 81 trucades sobre violència masclista procedents de les Terres de l’Ebre.
 
En la Mesa institucional d’aquest matí, que s’ha celebrat a la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, s’han exposat les darreres actuacions del Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015, que és el marc de les polítiques actives del Govern en quest camp, així com el desenvolupament del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista en el darrer any.
 
Destaca la realització de 34 tallers adreçats a alumnat de tercer curs d’ESO en el marc del programa de sensibilització i prevenció de relacions abusives entre noies i noies  “Estimar no fa Mal. Viu l’amor lliure de violència”. Aquesta formació implica a professionals dels Serveis Territorials d’Ensenyament, ICD, Direcció General de Joventut, els SIAD, el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), la Policia Local de Tortosa i Creu Roja.
 
En la reunió han participat representants dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Diputació, els Consells Comarcals, els municipis d’Amposta i Tortosa, la Fiscalia, l’Audiència, el Col·legi de Periodistes, el Col·legi d’Advocats, l’Institut de Medicina Legal, i l’Assemblea Territorial de Dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article