El pressupost de l'Institut Català de la Salut, retallat en 56 milions

El Govern va anunciar que no hi hauria retallades addicionals als pressupostos de la conselleria de Salut, però sembla que les previsions no es compliran.


Les protestes per les retallades en sanitat es repeteixen una vegada i una altra a CAPs i hospitals públics de Catalunya. I tot que la Generalitat va assegurar que no hi hauria més retallades als pressuposts del departament de Sanitat, el el contracte programa de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha reduït en 56 milions d’euros, segons ha pogut saber el diari ARA.

Aquest fet implica que El CatSalut, que contracta a diferents proveïdors per realitzar tasques a la xarxa de sanitat pública disposarà de 56 milions d'euros menys per als vuit hospitals públics i per als centres d'atenció primària. Segons un portaveu de l'ICS que ha parlat amb el diari, aquesta retallada preveu "equiparar" l'important del pressupost de l'ICS (de 2.519 milions d'euros l'any passat), amb el del contracte programa.

La retallada no serà equitativa, i alguns centre rebran més diners que d'altres. La Vall d'Hebron podrà mantenir pràcticament la mateixa activitat, mentre que l'Hospital de Bellvitge deixarà de percebre 11 milions d'euros i l'atenció primària de l'àrea metropolitana sud, disposarà de 5 milions menys. Aquestes són les dades que va donar el director mèdic de l'Hospital de Bellvitge, Carlos Bartolomé, a l'última junta de caps de servei.

La retallada en aquest hospital repercutirà especialment a l'àrea de persona i en la compra de subministraments. Els treballadors temen que això signifiqui no renovar els contractes eventuals, la no cobertura de baixes maternals o de malaltia, la reducció dels equips de guàrdia i l'empitjorament general de les condicions de treball.

L'ICS, però, assegura que la retallada "no repercutirà en els professionals", sinó que es mirarà d'estalviar "a través de compres agregades, estalvis energètics i altres mesures organitzatives per optimitzar recursos". Els responsables de l'Hospital de Bellvitge, però, mostren desconfiança i asseguren que la reducció pressupostària “afectarà l’assistència que presta l’hospital fins a uns nivells que ja depassarien el mínim raonable”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article