Gairebé la meitat de la població catalana pateix excés de pes

Són dades de 2013 de l'última Enquesta de salut a Catalunya (ECA) on s'hi analitzen 22 aspectes relacionats amb l'àmbit sanitari


Aquesta setmana passada el departament de Boi Ruiz va presentar les dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) pel que fa a 2013.

L’Enquesta de salut de Catalunya és un instrument del Departament de Salut que aporta informació sobre l’estat de salut de la ciutadania, i es basa en declaracions i percepcions personals de la població catalana que es recullen mitjançant un equip d’enquestadors que visiten el domicili de les persones seleccionades.Catalunya és l'única comunitat autònoma que des de 2010 recull dades anuals sobre 22 aspectes de l'àmbit sanitari i els posa a disposició de la ciutadania.

Les deu dades més rellevant de l'ESCA de 2013 són:

1. Gairebé la meitat de la població de 18 a 74 anys té un excés de pes, el 34,3% té sobrepès i el 14,2% obesitat. El sobrepès afecta més els homes (41,8%) que les dones (26,8%), i l’obesitat és similar en ambdós sexes.
 
2. Només l’11,7% de la població general consumeix diàriament cinc racions de fruita i/o verdura, dada molt semblant a la de l’any 2012. Gairebé la meitat de la població de 3 anys i més esmorza saludablement (47,3%) i tres de cada quatre menors de 3 a 14 anys fa un baix consum de productes amb contingut calòric elevat.

3. El 38,6% de la població de totes les edats pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, un percentatge que creix entre les dones i a mesura que augmenta l’edat en els grups.

4. Un 3,9% de la població de 15 anys i més fa un consum de risc d’alcohol: el 6,0% dels homes i l’1,9% de les dones. És superior en els homes en totes les edats i en el grup de 15 a 24 anys. El 62,4% de la població general fa un consum de baix risc d’alcohol: un 69,4% dels homes i un 55,5% de les dones. L’evolució d’aquest indicador és favorable respecte a anys anteriors.

5. Es manté el descens del percentatge de població fumadora, i ha disminuït especialment entre els homes. El 26,5% de les persones de 15 anys i més són fumadores –un 24% de diàries i un 2,5% d’ocasionals–, que és un percentatge dos punts per sota que el del mateix període de l’any anterior. En el grup dels homes hi ha prevalences de tabaquisme superiors al les dones en totes les edats. Els homes de grups socials més benestants i els que tenen estudis universitaris fumen menys. El consum és menor en les dones amb estudis primaris o sense estudis.

6. Set de cada deu persones practica el que es considera un nivell saludable d’activitat física. La prevalença de l’activitat física saludable en la població de 15 a 69 anys és del 72,8% en els homes i de 64,4% en les dones. El percentatge d’homes que fan una activitat física saludable és superior entre les classes socials més benestants i entre els que tenen un nivell d’estudis més elevat. Entre les dones només s’observa aquest gradient pel que fa a la classe social.
 
7. Vuit de cada deu ciutadans declaren que tenen un bon estat de salut –excel·lent, molt bo o bo–, el 83,8% dels homes i el 78,5% de les dones. Hi ha una percepció pitjor de l’estat de salut que augmenta a mesura que augmenta l’edat en els grups, i entre les dones en tots els grups d’edat, llevat del de 0 a 14 anys.

8. Les pràctiques preventives es mantenen elevades. El 48,4% de la població de 15 anys i més es mesura de forma periòdica la pressió arterial i el 56,3% es mesura el nivell de colesterol a la sang. Les freqüències més altes s’observen en la pràctica periòdica d’una mamografia en les dones de 50 a 69 anys (91,9%) i de la citologia vaginal en les dones de 25 a 65 anys (76,3%). El 56,9% de la població de 60 anys i més es vacuna contra la grip de manera regular.
 
9. Nou de cada deu persones han visitat un professional de la salut almenys una vegada el darrer any. El 76,7% de la població general ha estat visitada per un professional de medicina general o pediatria, tres de cada deu persones han visitat un servei d’urgències el darrer any i el 8,3% ha estat ingressada en un hospital com a mínim una nit els darrers 12 mesos.

10. El 90,1% de la població general està satisfeta amb els serveis sanitaris utilitzats amb més freqüència el darrer any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article