La Feaps denúncia que es derivin discapacitats intel·lectuals a residències d'ancians

L'entitat ha constatat que aquestes derivacions ja s'estan produint a Catalunya i el País Valencià


La Confederació Espanyola d'Organitzacions a favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual o del Desenvolupament (Feaps) té constància que a Catalunya i el País Valencià han començat a derivar persones amb discapacitat intel·lectual a residències de la tercera edat "en contra de la seva voluntat".

La Feaps considera que la manca de recursos residencials i específics o la necessitat d'ocupar places buides en centre per a gent gran per la falta de recursos econòmics de les residències no pot ser justificació d'aquestes derivacions, ja que els serveis que ofereixen aquestes residències no es corresponen a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.

L'entitat ha subratllat que només considera adequada la derivació en aquells casos que la persona amb discapacitat intel·lectual formi part de la tercera edat i, a més, el centre on resideixi ofereixi un pla de suport personalitzat, amb serveis adaptats a les seves necessitats i sempre comptant amb el consentiment de la persona.

Des de la Feaps es considera que cal marcar límits d'edat per derivar una persona amb discapacitat intel·lecutal a un centre de gent gran. Proposen que l'edat siguin entre 60 i 65 anys perquè si no alerten el canvi "impedeix que es garantitzi el seu arrelament social i afectiu". I tot i així, l'entitat vol que a l'hora de derivar un pacient no només es tingui en compte el criteri de l'edat, perquè això també significa crear "processos negatius de solitud, pèrdua de les relacions socials i fins i tot quadres de caràcter depressiu, generant a més una situació que atempta contra els seus drets fonamentals".

La Feaps ha advertit que a Europa hi ha "més d'un milió de persones amb discapacitat que viuen en institucions aïllades" i considera que la mesura més justa és dedicar recursos per la promoció d'una vida independent per aquest col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article