'Na Bistar 2014', campanya pel reconeixement del genocidi gitano

L’Associació Intercultural Nakeramos i la Xarxa de Joves Gitanos Ternype estan darrera la campanya, que vol dir "Mira i no oblidis 2014!"


La campanya 'Na Bistar 2014' vol ser un esdeveniment que vol recuperar a escala europea la tragèdia del genocidi gitano.

La tragèdia del genocidi gitano va ocórrer la nit entre el 2 i el 3 d’agost de 1944. Un total de 2.897 homes, dones i infants van ser traslladats en camions i portats a la càmera de gas V i, seguidament, exterminats. Els seus cossos van ser cremats en fosses al costat del crematori.

Manifest pel reconeixement del genocidi

Segons Nakeramos, el coneixement i reconeixement oficials de l’extermini de la població romaní —primeres víctimes de l’Holocaust— durant la Segona Guerra Mundial encara és limitat. Per això volen destapar aquest genocidi i les prop de 500.000 víctimes que va ocasionar. La campanya Europe Ternype 2014 reclama el reconeixement del genocidi romaní i reivindica el dia 2 d’agost com a dia commemoratiu. Demanen el reconeixement de la seva història i identitat, una reparació històrica i una restauració de la seva imatge i el seu dret.

Declaració institucional

El 25 de juliol de 2014 el Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona llegirà una declaració institucional en reconeixement del genocidi gitano del 1944.

A més, des del 1998 existeix el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona (CMPGB). Es tracta d’un òrgan consultiu que actua com a plataforma estable d’interlocució i debat per a qüestions referents a la millora del benestar i la qualitat de vida dels gitanos de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article