Ensenyament aprova estendre el Servei Comunitari als 1.100 centres d’ESO

En un termini de 5 anys l’hauran de fer els 70.000 alumnes de 3r i 4t d’ESO

La Consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, va anunciar el passat 2 de juliol que, a partir del curs vinent i de forma gradual, el Servei Comunitari s’estendrà a tots els alumnes de 3r i 4t d’ESO, uns 70.000 en total.

El Departament ha decidit incloure en el curriculum del 2n cicle de l’ESO aquesta competència social i ciutadana, en coherència amb l’article 79 de la Llei d’Educació de Catalunya que estableix que una de les finalitats del sistema educatiu català és “educar els alumnes en la responsabilitat d’exercir la ciutadania activa per mitjà de la participació en els afers de la comunitat”.

Aquesta decisió ja compta amb precedents en altres països, com Holanda, Alemanya, Suïssa, Estats Unics, Mèxic o Argentina, que disposen de fórmules educatives semblants en els seus centres d’ensenyament, d’activitats obligatòries de servei a la comunitat, totes elles basades en la metodologia de l’anomenat “Aprenentatge-Servei”. El nou Servei Comunitari català busca “garantir que els estudiants, a llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat”.

Per fer-ho possible el Departament d’Ensenyament ja ha dut a terme un procés previ el curs 2013-2014, en el qual més de 100 centre d’ESO han dut a terme de forma voluntària aquesta nova activitat, i el curs 2014-2015 és previst que ho facin més de 150 centres.

Els alumnes hauran de dedicar almenys 20 hores a aquesta activitat, de les quals almenys 10 hauran de ser de servei a la comunitat. No es tractarà d’una nova assignatura, sinó d’una activitat que formarà part de la programació de diverses assignatures.

Aquest Servei Comunitari es podrà dur a terme, entre altres llocs, en entitats del Tercer Sector, tant de l’àmbit social com d’altres àmbits d’actuació. Amb aquesta finalitat el passat 11 de juliol les federacions de la Taula del Tercer Sector van assistir a una reunió informativa al Departament d’Ensenyament, per conèixer més en detall el funcionament d’aquest procés d’implantació.

En paral.lel, la Taula del Tercer Sector, en col.laboració amb el mateix Departament, divulgarà la propera tardor entre les entitats socials una guia pràctica sobre com col.laborar en el projecte de Servei Comunitari, i altres eines pràctiques per apropar la realitat de les entitats als professors i alumnes dels centres d’ensenyament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article