El COCARMI contra la reforma del Codi Penal

Consideren que s'associa el concepte de perillositat al de trastorn mental i demanen que l'Administració rectifiqui


El Comitè Català de Representants de Persones amb  Discapacitat (COCARMI), principal òrgan de representació de la discapacitat a Catalunya, ha denunciat públicament "el greu retrocés que pot significar per a la societat en general, i per a  les persones amb algun trastorn mental en particular, la reforma de la Llei Orgànica 10/1995 del Codi Penal actualment en tramitació al Congrés".

Segons l'entitat, "la reforma és un evident pas enrere en els drets aconseguits en els darrers anys i no ha tingut  en compte la participació i l'opinió d'experts i professionals en salut mental". Una de les  principals crítiques a la reforma és que associa el concepte de perillositat al de trastorn mental, per la qual cosa una persona diagnosticada pot rebre condemnes més dures que la població en general. "Fer aquesta associació, sense cap rigor ni prova científica és, a més, un atac directe a la feina dels professionals que contribueixen a la recuperació d'aquestes persones i no fa més que alimentar l'estigma contres les persones afectades i dificulta encara més la seva plena  integració social i laboral", critiquen des de COCARMI.

L'entitat denúncia, a més que la reforma preveu prorrogar indefinidament el temps d'internament de persones amb trastorn mental en un centre psiquiàtric o, fins i tot, en un centre penitenciari, situació que difícilment afavorirà la seva recuperació, "al contrari, probablement n'agreujarà la patologia i dificultarà la seva reinserció a la societat", expliquen.

En el comunicat, l'entitat també considera greu que "amb la previsible desaparició de les faltes, alguna petita agressió sense  
conseqüències ara serà delicte i contribuirà a l'estigmatització". En aquest punt, també destaquen que després de complir alguna mesura punitiva, la persona pugui veure's sotmesa a seguretat vigilada i, fins i tot, a algun tractament ambulatori involuntari, pràctica que COCARMI considera totalment ineficaç.

Per COCARMI, la discriminació a partir d'un diagnòstic que preveu la reforma del Codi Penal, va "en contra de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les persones amb Discapacitat, signada i ratificada per Espanya el 3 de maig de 2008 i, per tant, d'obligat compliment".L'entitat també reflexiona sobre aquestes mesures, que de nou només estan mes basades "en la repressió i la vigilància que no pas en la prevenció,reinserció i rehabilitació".

La crida de COCARMI a l'Administració de Jústicia és que "sàpiguen rectificar tots aquells punts relacionats amb el tractament de les persones amb algun trastorn mental i sàpiguen escoltar els professionals que tracten dia a dia amb les persones afectades".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article