Justícia rebaixa els preus als economats dels centres penitenciaris

La rebaixa dels productes segueix les indicacions fetes pel Síndic de Greuges a inicis d’any


El Departament de Justícia ha comunicat al Síndic de Greuges que ha acceptat la recomanació de revisar a la baixa els preus dels productes que es comercialitzen a les botigues CIRE dels centres penitenciaris. L’acceptació ha estat acompanyada de les primeres mesures per part del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Concretament, des del gener de 2014 ha retirat 98 productes i n’ha rebaixat el preu a 97. Entre aquests, la llet (un litre de llet semidesnatada ha passat d’1,56 a 1 euro), el cafè soluble (s’ha rebaixat d’1,30 a 1,19 euros) o la crema dental (costava 2 euros i ara en val 1,89). A instàncies de l’Administració de justícia, el CIRE també s’ha compromès ha continuar treballant en la línia recomanada pel Síndic i, des d’un observatori de productes i preus creat amb aquest objectiu, està elaborant un estudi comparatiu a partir de les dades del Síndic.

El síndic, Rafael Ribó, ha recordat que “segons la normativa, els productes oferts als economats dels centres penitenciaris en cap cas poden ser superiors als dels comerços externs situats a l’entorn dels centres” i s’ha mostrat satisfet “amb la bona disposició de l’Administració per garantir els drets dels interns a disposar de productes bàsics a preus raonables”.

Abans de la rebaixa, segons l’estudi comparat de preus elaborat pel Síndic, les botigues dels centres penitenciaris gestionades pel CIRE (Quatre Camins, Joves de Quatre Camins, Brians 1, Brians 2, Lledoners i Dones de Barcelona) oferien productes un 35% més cars que els comerços externs de referència.

El Síndic, que va obrir actuació d’ofici arran de les queixes de 27 interns del Centre Penitenciari Brians 1 amb relació a l’augment de preus de productes bàsics, ha recordat a l’Administració penitenciària que no pot deixar en mans de l’empresa adjudicatària la fixació de preus, i és responsabilitat del CIRE controlar que els preus dels productes que es venen a les botigues no siguin superiors als preus dels mateixos productes a l’exterior.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article