Assajos reeixits amb videojocs per a tractar la depressió en ancians

Un equip d'investigadors d'EUA i Xina afirma que aquests jocs d'ordenador cognitius poden remetre la repressió fins a un 70% en alguns casos


Un estudi publicat aquesta setmana passada a la revista Nature Communications revela que els jocs d'ordinador cognitius poden alleujar els símptomes de depressió en ancians que no responen bé al tractament amb fàrmacs.

Sara Shizuko, membre de l'Institut de Psiquiatria Geriàtrica de Nova York i autora del principal treball, ha explicat a l'Agencia Sinc que "al voltant del 40% de les persones grans amb depressió tenen deteriorament en les funcions executives, aquelles relacionades amb la planificació i l'organització de la conducta". És per això que els jocs que ha dissenyat l'equip d'investigadors del projecte es centren en "millorar les funcions executives i també altres basades en circuits neuronals similars o coincidents" ja que d'aquesta manera "entrenar els pacients en la millora d'aquestes disfuncions que impedeixen que els fàrmacs antidepressius funcionin en aquestes persones", ha assegurat Shizkuo.

De moment el programa d'entrenament cognitiu ha estat provat per onze persones grans d'entre 60 i 89 anys resistents als tractaments amb medicació.Els científics han comprovat que els jocs milloraven els símptomes en la mateixa mesura que ho fa l'escitalopram, el fàrmac antidepressiu estàndard per a aquestes teràpies.

Els jocs van dissenyar-se específicament "per adaptar-se al nivell d'habilitat de cada individu i es va posar especial èmfasi en què fossin adequats, atractius i reptadors", explica Shizuko. "Quan la capacitat de l'individu millorava, es corregia el nivell de dificultat per tal que romangués en el rang indicat per induir la neurogènesi", ha afegit la neuropsiquiatria geriàtrica. Prèviament, els pacients van aprendre el joc durant un període de quatre setmanes, dedicant-hi unes vuit hores setmanals.

Els investigadors van concloure que els pacients que prèviament no havien respost als antidepressius van millorar en els seus dèficits executius i també es van reduir els símptomes de depressió. "De fet -afegeix Shizuko-, aproximadament el 70% d'ells va tenir una remissió completa de la depressió". Per la científica, aquest fet indica que "encara que els pacients millorin amb la teràpia amb antidepressius, si la seva disfunció executiva es manté, es queden vulnerables davant futures recaigudes". Els efectes dels jocs van perllongar-se fins a tres mesos després del tractament experimental.

Per ara, els jocs no estan disponibles al mercat."Quan tinguem dades d'assajos més definitius podrem llançar", ha assegurat Sarah Shizuko.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

nope alacant
1.

ola a tots les home

  • 0
  • 0

Comenta aquest article