Un robot per millorar l'autonomia de persones amb diversitat funcional

Un equip de la Universitat de Lleida ha dissenyat un assistent robòtic q farà ajudarà a l'usuari a realitzar algunes funcions bàsiques


L'equip de la UdL, capitanejat pel professor Jordi Palacín, ja té nom per al seu nou invent. Es tracta d'un assistent personal robòtic que es diu APR (Assistent Personal Robòtic) i que ha estat creat per contribuir a millorar l'autonomia d'una persona gran o persones amb discapacitat. El projecte és ambiciós i els estudiosos busquen també que el robot pugui detectar les necessitats de l'usuari i pugui anticipar-s'hi.

El prototip amb el qual estan treballant té forma humanoide i fa un metre setmana d'altura i uns 35 centímetres d'amplada. Serà un robot preparat per fer funcions bàsiques, com ara ajudar a caminar una persona amb dificultats. "Tindrà la força i la capacitat suficients per conduir algú per tota la casa", ha explicat Jordi Palacín a El PuntAvui. Palacín ha dit, però, que els objectius del prototip són més ambiciosos encara: "Estarà pensat per fer trucades i videotrucades, però el repte és aconseguir que prengui la iniciativa".

Per poder funcionar, el robot porta incorporat càmeres i micròfons, i també sensors làser que detectes les distàncies i capten informació detallada del que hi ha a l'entorn. Palacín explica que la idea és que el robot actuï com si fos un gos i si fa estona que no té notícies de la persona a la qual està assistint, pugui buscar-la per la casa.

Ara es treballa perquè el robot pugui arribar al seu públic potencial sense que els costos siguin inassumibles. Palacín creu que podria costar uns 6.000 euros, encara que s'hi ha una empresa disposada a comercialitzar-lo, la venda podria ser més econòmica.

Foto: Universitat de Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article