Unes 450 persones sordes es manifesten a Cambrils per 'trencar barreres'

Ho fan en motiu dels actes a favor dels drets de les persones sordes


Unes 450 persones es van aplegar dissabte a Cambrils amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes per reivindicar una societat sense barreres de comunicació. La majoria dels manifestants eren persones sordes però també hi van assistir intèrprets, familiars i altres oïdors, propers a la comunitat sorda, que van coincidir per defensar la importància de la llengua de signes com a vehicle d’accessibilitat.

Els actes a favor dels drets de les persones sordes van celebrar-se durant tot el dia en aquest municipi del Baix Camp. El moment més reivindicatiu va ser, però, la manifestació, que va recórrer tres quilòmetres des del parc del Pescador fins al parc del Pinaret. Durant la marxa, encapçalada per una pancarta que duia el lema “Trencant barreres”, els manifestants avançaven en silenci i comunicant-se entre ells en Llengua de Signes Catalana (LSC). Mentrestant i des de la capçalera, els intèrprets van cridar en llengua oral —català, castellà i anglès— diverses consignes que al mateix temps expressaven en LSC. Algunes de les frases o idees més repetides van ser International Day of Deaf people o No nos mires, únete, que proferien davant la mirada encuriosida de la gent del carrer. També va ser constant la reclamació del dret a disposar llengua de signes a la sanitat i a l’educació.

El president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), Antonio Martínez, que va ser al capdavant de la manifestació, prèviament va participar en els parlaments amb les autoritats accessibles en LSC. Martínez va explicar que enguany van escollir Cambrils per fer aquesta trobada ja que les comarques de Tarragona estan en una situació pitjor que altres llocs de Catalunya “amb un sol intèrpret per a tota la província”. El president es va mostrar molt preocupat pels assetjaments, abusos i discriminació que reben algunes persones sordes a les empreses. Com a dada positiva, Martínez va anunciar que l’administració s’ha compromès a agrupar a les mateixes residències les persones sordes grans que sol·liciten una plaça.

L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, va donar la benvinguda als congregats i els va convidar a conèixer la població. El delegat de la Generalitat al camp de Tarragona, Joaquim Nin, es va solidaritzar amb la protesta i va animar el col·lectiu a ser visible i a no defallir per aconseguir els seus propòsits. Va disculpar la seva assistència la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ja que la jornada es va escaure el dia de la signatura del decret de la convocatòria de la consulta del 9-N i tots els membres del Govern van fer costat al president Artur Mas. Relacionat amb aquest tema, durant la manifestació es va clamar, igualment,pel dret a decidir de les persones sordes.

A l’escenari del parc del Pescador, vuit persones sordes de totes les edats van resumir en LSC els punts bàsics de les seves demandes. D’altra banda, l’aspecte més visual de la jornada va arribar a la tarda amb un seguit d’espectacles després d’una fideuada popular al parc del Pinaret. L’Associació de Persones Sordes de Cambrils (Assorcam) i la Fesoca van organitzar el programa, que va incloure altres activitats de lleure, culturals o familiars. La Fundació Telefònica va donar-hi el seu suport i es va implicar en tasques de voluntariat.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article