Catalunya té la primera llei del món que sanciona l'homofòbia

El Parlament aprova una llei pionera amb l'objectiu de combatre la discriminació al col·lectiu LGBT


El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat per àmplia majoria la proposició de llei per la protecció de drets del col·lectiu LGBT. La nova llei va arribar a la cambra catalana a través d'una iniciativa legislativa popular i regula aspectes en àmbits diversos com el món laboral, l'educació, la salut, els serveis socials, els mitjans de comunicació o la realitat familiar.

L'apartat de la llei més ben rebut per les entitats és el de les sancions, que defineix infraccions com l'impediment d'accés d'una persona a un establiment o l'assetjament amb sancions que van des de multes a la prohibició de rebre ajudes públiques.

En matèria d'educació, la nova llei defineix que l'ensenyament ha de garantir la diversitat i, basant-se en el principi de coeducació, estableix que el material escolar i el llenguatge ha de tenir en compte la diversitat d'orientacions sexuals. Pel que fa al mercat laboral,la nova llei atribueix a la Generalitat la responsabilitat d'informar de casos de discriminació a partir de la Inspecció de Treball. Es preveu promoure una formació específica dels inspectors en continguts relacionats amb els problemes del col·lectiu LGBT.

En termes d'acció social, la nova llei preveu que les administracions posin especial cura en el suport a adolescents i joves que per exemple hagin estat expulsats de casa per pressió psicològica o que s'hagin vist obligats a marxar. La llei també estableix que les residències de gent gran han de fomentar el respecte a la diversitat d'orientacions sexuals.

Pel que fa als mitjans de comunicació, la llei estableix que el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) haurà de vetllar perquè els continguts dels mitjans siguin respectuosos amb les persones LGBT i tractin amb normalitat la diversitat d'opinions sexuals i de models de família.

La plataforma LGBT ha valorat l'aprovació de la llei com un dia històric i ha donat les gràcies a totes aquelles persones i entitats que ho han fet possible.


Foto: @janetsanz

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article