La taxa de pobresa augmenta a Catalunya

Les entitats socials han reclamat que els pressupostos de 2015 no siguin de continuïtat i que apliquin polítiques 'reals'


La taxa de risc de pobresa va afectar el 19,8% de la població de Catalunya l'any 2013, el que representa un augment de cinc dècimes respecte l'any anterior (19,3%), segons dades publicades aquest divendres passat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La renda neta mitjana anual de les llars catalanes va ser de 30.423 euros (ingressos nets percebuts l'any 2012), un 1,4% inferior a l'any anterior, i la renda mitjana per persona va ser de 12.111 euros, un 0,4% menys que un any enrere.

Per edat el risc de pobresa va tenir més incidència entre els menors de 16 anys (27,3%), ja que va incrementar 0,6 punts respecte de l'any anterior. La població de 16 a 64 anys també va augmentar el risc de pobresa en 1,2 punts (19,8%), mentre que va disminuir en la població major de 65 anys, que va passar del 16,4% al 12,4% el 2013.

Un altre indicatiu d'exclusió social, el conegut com a taxa AROPE, l'any 2013 era del 24,3%, quatre dècimes per sota de l'any anterior. Aquesta taxa és la proporció de la població que o està per sota del llindar de risc de pobresa (19,8%) o viu en llars amb baixa intensitat de treball (8,2%) o viu en llars amb privació material severa (6,1%).

En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha lamentat que les xifres publicades avui demostren que a Catalunya hi ha més persones que viuen en situació de pobresa i Catalunya s’està empobrint com a país. Guiteras ha lamentat que "no s'està fent front a la pobresa" i ha advertit que la pobresa és "més extensa, servera i crònica que mai". Les entitats socials han reclamat que els pressupostos de 2015 no siguin de continuïtat i que apliquin polítiques "reals". Guiteras també ha tornat a demanar un pacte contra la pobresa entre tots els partits polítics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article