Nous passos per curar l'hepatitis C a pacients amb trasplantament

La Unitat d’Hepatitis de l’Hospital Clínic lidera els estudis d’eradicació del virus amb antivírics previs i posteriors als transplantaments


170 milions de persones al món pateixen hepatitis C (HCV). L'any 2012 es van realitzar uns vint-i-quatre mil trasplantaments de fetge per superar aquest tipus d'hepatitis, però, en alguns pacients, el virus va colonitzar el nou òrgan i va iniciar-se de nou una nova hepatitis, amb l'aparició de cirrosi en un terç dels trasplantats. Ara, la Unitat d’Hepatitis de l'Hospital Clínic podria haver trobat una cura per aquestes infeccions post-operació, segons l'estudi que publicat al 'New England Journal of Medicine'. 

L'Hospital Clínic i l'Institut de Salut Carles III han estat treballant en la cerca de nous fàrmacs més eficaços i segurs i amb menys efectes adversos que el tractament clàssic amb interferón. Els investigadors han provat una nova combinació de quatre d’antivírics directes (paritaprevir/ritonavir, ombitasvir i dasabuvir, associats a ribavirina) més segurs i eficaços que s'han subministrat a 34 pacients trasplantats infectats de nou i tots ells, a excepció d’un, van ser curats de la infecció. La combinació, doncs, ha estat positiva en el 97% dels casos, mentre que el cas excepcional fou perquè el pacient tenia un virus amb mutacions resistents a diversos antivírics. Fins ara, només es podia eradicar la infecció en la meitat dels casos.

Aquesta Unitat també ha participat en dos treballs publicats recentment a la revista 'Gastroenterology'. En el primer, amb una eficàcia del 70%, es tractava amb els antivírics: sofosbuvir i ribavirina, a pacients amb cirrosis avançada fins el trasplantament per prevenir la recurrència de la infecció. L’altre estudi, tractava amb els mateixos fàrmacs a pacients ja trasplantats amb una recurrència greu de la hepatitis C també amb un resultat de cures del 70%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article