Es crea l'observatori de delictes d'odi contra persones sense llar

És diu 'Hatento' i ha estat impulsat per les entitat socials que atenen a persones que viuen al carrer


Ja fa molt temps que les organitzacions que acompanyen les persones sense llar denuncien que els casos de violència que pateix aquest col·lectiu.

Ara les entitats han volgut fer volgut fer un pas més i han creat Hatento, un observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar. “És un fenomen invisibilitzat de vulneració de drets fonamentals”, explica Jesús Ruiz, director del Centre d'Acollida Assís de Barcelona que, junt amb Assís i altres entitat de l'Estat, com ara Rais Fundació, l'Associació Bokatas, Rais Euskadi, Unijepol i l'associació Zubietxe impulsen el projecte.

Ruiz ha explicat que, tot i que no hi ha estadístiques sòlides sobre aporofòbia (l'odi a la pobresa), més de la meitat de les persones que viuen al carrer han declarat haver estat víctimes d'alguna agressió en algun moment, el mateix percentatge que van assegurar sentir-se discriminats. Segons fonts ASSIS-RAIS, hi ha un 27% de morts per agressió. A través de l'Observatori, les entitats volen agrupar els seus coneixements i recursos per denunciar aquestes agressions i buscar mecanismes de defensa d'aquest col·lectiu.

Què són els delictes d'odi?

Són actes delictius comesos contra una persona pel seu origen, sexe, religió, discapacitat, orientació o identitat sexual, pobresa o qualsevol altre factor de discriminació. La motivació fonamental d'un delicte d'odi és la intolerància, els prejudicis i el rebuig cap a determinats grups humans, que són considerats els diferents.

Aquests delictes van més enllà de l'impacte directe sobre les víctimes, ja que el dany afecta a la totalitat del col·lectiu, per la seva forta càrrega simbòlica, i l'entorn i xarxa social de la víctima  molt fràgil en el cas de les persones sense llar. Un acte criminal es qualifica com a delicte d'odi quan la motivació de l'agressió es basa en un prejudici a un determinat grup o col·lectiu social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article