Barcelona reobre el Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències

Estarà en funcionament durant els mesos d’hivern i disposa de 75 places


A partir d'aquesta setmana passada l'Ajuntament de Barcelona ha tornat a obrir el Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències (districte de Sant Martí), que estarà en funcionament de forma preventiva durant els mesos d'hivern de forma ininterrompuda per acollir les persones que pernocten a la via pública.

Aquest nou centre, de titularitat municipal, disposa de 75 places d'acolliment nocturn, i està gestionat pels Serveis d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest és el segon any que entra en funcionament aquest centre d'acollida permanent, un equipament pioner on els Serveis d'Emergència Social treballen des de l'àmbit de la prevenció, oferint una atenció integral a les persones que pernocten a la via pública, i on es treballa de forma coordinada amb els treballadors socials per poder iniciar projectes d'inclusió social amb els usuaris. El centre ofereix la cobertura de les necessitats bàsiques: allotjament, alimentació, dutxes, rober, consigna, i atenció social i sanitària.

El primer any de funcionament del centre es van atendre 611 persones i es van realitzar un total de 5.859 pernoctacions des del 4 de desembre del 2013, fins el 9 de març del 2014.

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos ha destacat la importància d'aquets nou centre en la seva vessant preventiva. "Un dels objectius que té aquest servei és intentar que les persones usuàries entrin en un itinerari d'inclusió social", ha dit Fandos, que ha recordat que el Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències es posa en funcionament en el marc de l'Operació Fred, que contempla la posada en marxa de centres d'acolliment per prevenir les conseqüències que una baixada de temperatures pot comportar sobre l'estat de les persones que pernocten al carrer. "Amb la posada en marxa d'aquest equipament per segon any consecutiu millorem la capacitat de resposta i d'atenció de les persones que dormen al carrer", ha dit la tinenta d'alcalde.

El dispositiu d'Operació Fred a la ciutat es contempla en dos fases:
- Fase I: consisteix en la posada en marxa del Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències de forma ininterrompuda durant els mesos d'hivern.
- Fase II: S'activa quan les previsions meteorològiques preveuen temperatures iguals o inferiors a 0ºC. Aquesta fase suposa el reforç dels equips d'emergència del Centre d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament (CUESB), amb la col·laboració de Creu Roja, distribuïts per tota la ciutat que detecten les persones sense sostre informant-les de la possibilitat d'allotjar-les Servei d'Estades Breus (ubicat en el CUESB). Aquets servei disposa de 108 places d'acollida.

En total, l'Ajuntament disposa de 183 places en el marc de l'Operació Fred (108 del Centre d'Estades Breus i 75 del Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències). A més s'incorporaran els equips d'inserció al procediment, i s'utilitzaran noves tecnologies per a l'elaboració dels itineraris per recórrer la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article