La Generalitat aprova mesures específiques per a fills de dones en situació de violència masclista

Estratègies de sensibilització i accions adreçades a garantir el drets dels infants i els adolescents, entre els punts del nou programa


La Generalitat de Catalunya ha aprovat un programa específic de mesures als fills de les dones en situació de violència masclista. El document s’ha presentat aquest dimarts en el marc de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

El programa ha estat per un grup de treball específic que ha treballat durant un any per proposar una sèrie de mesures per a la intervenció amb filles i fills de dones en situació de violència masclista 2014-2017. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha explicat que les actuacions que preveu el programa una sèrie d’actuacions que es portaran a terme al voltant de tres línies d’intervenció:
  • L’impuls d’estratègies de sensibilització i de prevenció des d’una visió global del fenomen de la violència masclista.
  • Actuacions adreçades a garantir l’exercici dels drets dels infants i els adolescents a través de la visibilització i la detecció precoç de situacions de violència i de l’accés als serveis i recursos d’atenció i recuperació.
  • Crear i consolidar estructures de coordinació i cooperació interinstitucional en aquest àmbit.
Entre d’altres mesures, s’inclou realitzar campanyes per sensibilitzar sobre l’impacte que la violència masclista té en els fills i filles, realitzar formació específica als professionals que estan en contacte amb aquesta problemàtica o crear un protocol específic de coordinació i seguiment de l’atenció a filles i fills de dones en situació de violència masclista. També preveu incloure explícitament la detecció, atenció i recuperació de fills i filles en situació de violència masclista dins les carteres de serveis de tots els àmbits implicats, així com establir uns indicadors comuns als serveis que permetin una recollida de dades homogènia i un coneixement específic d’aquesta realitat.

Aquest document s'emmarca dins del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista i recull el mandat de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, on s’especifica que és necessari visibilitzar els fills i filles de les dones en situació de violència masclista també com a víctimes.

L’any passat a través dels Serveis d’Intervenció Especialitzada, que ofereix atenció integral i recursos a les dones que han patit violència masclista i als seus fills i filles, es van atendre 2.852 dones i 836 infants. D’altra banda, segons les dades del telèfon d’atenció 900 900 120 contra la violència masclista de l’any 2012, el 52,8% de les dones en situació de violència masclista en la parella o en la família tenen fills menors d’edat que conviuen en el nucli familiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article