4 de cada 10 persones al món no tenen cobertura mèdica

L'Organització Internacional del Treball ha publicat un nou informe en el marc del Dia Mundial per a la Cobertura Sanitària Universal


Fa poques setmanes l'Organització Mundial de la Salut va anunciar la celebració avui, 12 de desembre, del Dia Mundial per a la Cobertura Sanitària Universal. L'elecció de la data fou simbòlica: coincideix amb l'aniversari de la resolució de la ONU que urgeix la implementació de la cobertura sanitària universal.

Aprofitant la celebració d'aquest dia, l'Organització Internacional del Treball (OIT) ha fet públic un nou informe en que destaca que 4 de cada 10 persones del món no disposen de cap cobertura en matèria de salut. La qüestió eś especialment greu a la Índia, on el 80% de la població no té cap tipus de cobertura sanitària. Aquest fet es dóna també a Burkina Faso, Camerun, Guinea i Sierra Leone.

En canvi, els països que disposen de més cobertura sanitària són els d'Europa occidental (99'7%), seguida d'Europa central i oriental (91'6%). Els ciutadans nord-americans disposen en un 85'6% de cobertura mèdica, Amèrica del Sud i el Carib (81,7%), Orient Mitjà (72,9%), Àsia i el Pacífic (58%), Àfrica del nord (55,2%) i Àfrica subsahariana (17%).

L'OIT estima que per fer front a una vertadera cobertura sanitària universal farien falta 10'3 milions de professionals sanitaris addicionals per tal de cobrir les necessitats actuals. La relació de professionals per habitant és desigual a nivell mundial. Així, països com Haití, Nigèria o Senegal, on amb prou feines tenen 5 professionals mèdics per cada 10.000 habitants, contrasten amb països com Finlàndia on, per la mateixa xifra d'habitants, disposen de 269 professionals.

L'Organització Internacional del Treball té clar que la solució perquè la cobertura sanitària sigui universal passa per la inversió en el sistemes de salut. L'OIT destaca que aquesta inversió possibilita el creixement econòmic sostenible, incrementa la productivitat i millora el benestar de la població. Per demostrar-ho, fica l'exemple de Tailàndia on, la introducció de la protecció universal de la salut ha generat beneficis econòmics equivalents a 1,2 vegades la inversió original.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article