Augmenta la discriminació per lloc d'origen a Barcelona

El racisme constitueix el 43% de les queixes presentades a l’Agència pels Drets Civils i la No Discriminació de la capital comtal


El 43% de les queixes que rep l'Oficina d'Atenció de l’Agència pels Drets Civils i la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona estan relacionades amb actituds racistes. Així ho ha explicat el Consistori de Barcelona després de fer balanç dels 12 mesos de funcionament de l'oficina, que va nàixer el gener d'aquest any.

A més de les discriminacions motivades per l’origen i la diversitat cultural de la víctima (43%), l'oficina també ha rebut queixes sobre discriminació relacionada amb l'orientació sexual o pel fet de ser dones (un 8% del total en ambdós casos), el 7% per tenir una discapacitat, el 3% per pertànyer a col·lectius desfavorits econòmicament, el 3% per ser persona gran i el 3% per patir algun trastorn mental.

La finalitat de l'Oficina és assessorar el denunciant i aplicar les mesures necessàries per resoldre el conflicte en cas que hi sigui. Una altra tasca de l'oficina també és sensibilitzar i ser un punt de referència per a la ciutadania en aquests casos.

397 denúncies a l'estat espanyol el 2013

Fa poques setmanes l'entitat SOS Racisme també va presentar el seu Informe Anual 2014 sobre el racisme a l'estat espanyol. L'entitat ha rebut 397 denúncies de particulars per actituds racistes a les seves oficines de Catalunya, Aragó, Guipúscoa, Biscaia, Astúries, Madrid i Navarra.

La majoria de les denuncies van procedir de persones d'origen d'Africà i d'Amèrica llatina. 93 de les denuncies rebudes corresponen a racisme institucional, 83 estan relacionades amb el seguretat pública i 68 a la denegació a l'accés a prestacions i serveis públic. Les denuncies sobre conflictes i agressions racistes van acaparar 66 casos, la denegació de l'accés a prestacions i serveis privats i finalment ha estat el motiu de 29 denúncies i finalment 8 denúncies van estar relacionades amb la seguretat privada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article