La crisi duplica la població de classe baixa a Barcelona

L'Ajuntament presenta un informe que fa evident la concentració de patrimoni i la creixent desigualtat


L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns l'informeDistribució Territorial de la REnda Familiar Disponible per Càpita a Barcelona (2013) que posa de manifest l’efecte de la concentració del patrimoni degut a la mala distribució de la riquesa. Aquest estudi revela que ha augmentat la classe baixa. L'Ajuntament assegura que aquest fenomen de desigualtat és "global" i que va més enllà de la crisi, ja que és fruit "de la globalització, el desenvolupament tecnològic, i factors econòmics i polítics”.

Mentre que al 2007, a l’inici de la crisi, la classe baixa representava un 21,7%, el 2013 els barcelonins en aquesta situació eren un 41,8%. Pel que fa a la classe mitjana ha passat del 58% al 44%. I la classe alta, tot i baixar del 20% al 14%, ha experimentat un augment en el col·lectiu de la classe molt alta que passa de formar un 7,5% del total de la població a Barcelona a ser un 10,7% set anys més tard.

La renda mitja per càpita ha anat caient des de 2009 i s'ha reduït un 5,5%. No obstant, no totes les classes de la ciutat han patit reduccions en els seus ingressos. Els veïns de Sarrià- Sant Gervasi van disposar de 3,3 vegades més recursos que els de Nou Barris. La renda de Pedralbes és 6,3 vegades superior a la de Trinitat Nova. Els districtes de Gràcia, L’Eixample, Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi tenen una renda superior a la mitjana de la ciutat. Els barris desfavorits són Sant Martí, Horta Guinardó, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Nou Barris.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, relaciona l'atur amb "la falta de formació" i creu que aviat es revertirà la situació perquè ja es comencen a registrar dades positives en educació en aquests barris. Forn ha recordat els esforços que l'equip de Xavier Trias havia fer per revertir la situació, ja que ha dotat amb més inversions i més partides socials als barris més afectats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article