El Síndic denuncia la falta de transparència en els processos d’adopció nacional

Rafael Ribó considera que s'ha de millorar la comunicació en el procés de tràmits i proposa un nou sistema


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat la falta de transparència i les "importants carències" en la gestió de la llista d'espera i la informació que la Generalitat dóna a les famílies que volen adoptar un menor a Catalunya. Ribó ha recomanat a l'Institut Català de l'Acollida i l'Adopció (ICAA) que proporcioni aquesta informació oficial sobre els moviments en les assignacions de les famílies als nens en adopció a Espanya durant el temps d'espera.

El Síndic ha fet aquesta recomanació després d’haver detectat importants mancances en la gestió de la llista d’espera i en la informació que reben les famílies sobre la tramitació dels seus oferiments d’adopció. Les persones interessades es queixen que l’ICAA no els informa sobre el lloc que ocupen en l’anomenada “llista d’espera” per adoptar un infant, i que l’única resposta que reben respecte al càlcul aproximat de temps és que han de continuar esperant.

Per tot plegat, el Síndic ha reclamat a la Generalitat que "en benefici al principi de transparència" proporcioni "informació extensa en relació a la resta de candidats i dels moviments que hi tenen lloc", recordant el dret dels ciutadans a conèixer en qualsevol moment l'estat de la tramitació dels procediments en els quals està implicat.

Per aquest motiu, ha proposat a l'ICAA que utilitzi un sistema que preservi les dades confidencials a mode de codi alfanumèric que només sigui conegut per cadascuna de les famílies i els permeti estar informats del lloc que ocupen. Segons el defensor del poble, "la revisió del sistema aportaria rigor en la tramitació dels processos d'adopció i els donaria una major seguretat jurídica, ja que permetria exercir un control i una supervisió més exhaustiva de la gestió i els moviments d'aquests processos".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article