El consum de tabac disminueix entre els joves

Les legislacions més restrictives o els programes de prevenció són algunes de les causes que s'atribueixen a aquest descens


El consum de tabac entre els joves de 15 a 24 anys disminueix. Així ho demostren les darreres dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca), on les xifres han passat del 40% de fumadors joves l'any 2002 al 24,5% l'any 2013. Tot i que un de cada quatre joves encara fuma, el percentatge ha caigut prop de setze punts, una caiguda molt més gran que la registrada en el global de la població, que passa d'un 32,1% a un 26,5%. 
 

Les legislacions més restrictives, l'augment del preu del tabac, la limitació de la publicitat o els programes de prevenció són algunes de les causes que s'atribueixen a aquest descens en el percentatge de fumadors joves. De fet, el retrocés en el tabaquisme juvenil supera amb escreix l'objectiu marcat per al 2010 pel Departament de Salut, en que es proposava reduir el consum entre els joves fins al 32%. 

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), augmentar el preu del tabac seria un dels puntals per fer baixar encara més el percentatge de fumadors joves. Segons l'OMS, l'augment del preu allunya gairebé automàticament els més joves dels cigarrets, i és la mesura que els estats poden aplicar amb més facilitat. De totes maneres, aquesta és una mesura que no s'ha aplicat de moment a l'estat espanyol. 

Un altre dels puntals per tal de fer baixar el consum de tabac entre els joves és la prevenció a l'escola. A Catalunya, l'Agència de Salut Pública promou des de fa 12 anys el programa d'Àmbit Europeu "Classe Sense Fum", on fins ara hi han participat 50.000 alumnes de 126 centres. L'objectiu del programa és comprometre els alumnes a no fumar al llarg del curs i ve a ser una competició que vol reforçar la responsabilitat i al confiança entre els alumnes. Tot plegat es reforça amb el paper del professor, que organitza debats regulars sobre el tabac a l'aula. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu VALLES ORIENTAL
1.
Si aixo fons veritat aquesta noticia que esperu hu sigui , seria bona noticia quels Joves deixin de fumar ho ja no fumin pensin en la seva salud tenir bons pulmones per poguer fer deporte esport he .EL TABAC BEN LLUNY . Sa tindrien que fer mes Inspeccions a molts Bars hi Restaurants sa baixa la guardia hi en molts llocs el fum del tabac entra dintra els locals FALTEN ISPECCIONS per vejila es cumpleix la LLEI ANTI--TABAC que no es cumpleix perfectament a molts llocs he su hu miran be sabran per que hu dic Tambe se tindria PROHIBIR .. fumar ..DINTRA UN COTXE PUBLIC HO PRIVAT si en el ban crius criatures eS PERJUDICIAL Per la seva Salud
  • 0
  • 0

Comenta aquest article