Un de cada tres nois adolescents percep erròniament el seu pes

Un estudi de la UAB demostra que el pes percebut influeix en la conducta alimentària i la salut dels joves


Gairebé un terç dels nois adolescents percep el seu pes de forma inexacta. Així ho indica un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la col·laboració de Salut Mental Parc Taulí de Sabadell, on els investigadors van registrar la talla i el pes corporal de 597 nois d'entre 13 i 16 anys de Barcelona i rodalies i han demostrat que l'efecte del pes percebut influeix en la conducta alimentària i, en conseqüència, en la salut. 
 

El treball va preguntar als nois com percebien el seu pes -pes baix, normal, sobrepès, lleuger, molt sobrepès-, si van realitzar dieta durant l'últim any i quines conductes van realitzar per controlar o baixar de pes. L'estudi va concloure que un 65% dels nois tenia un pes normal - d'acord amb els barems de l'Índex de Massa Corporal-, un 19% tenia sobrepès, un 7% obesitat i un 8% pes baix. De totes maneres, però, l'estudi va comprovar que fins a un 28% dels nois va ser inexacte en l'apreciació del seu pes corporal. 

Carlos Almenara, professor de Psicologia a la Universitat Masaryk i principal autor de l'estudi, explica que “si un noi adolescent de pes normal es percep amb sobrepès, la possibilitat que realitzi dieta és tan alta com la d'un noi que realment el té". Almenara afegeix que "quelcom similar succeeix amb les conductes no saludables de control de pes, com saltar-se els menjars o menjar molt poc" i que "en aquest cas, la probabilitat de realitzar aquestes conductes és tan alta en aquells amb sobrepès com en aquells que es perceben com a tals”.

En l'estudi es destaca la importància de promoure hàbits alimentaris saludables entre els adolescents, sense emfatitzar la pèrdua de pes com a objectiu primordial. De fet, els investigadors consideren que molts adolescents poden estar realitzant conductes per baixar o controlar el seu pes sense suport professional, cosa que pot promoure patrons alimentaris no saludables, ja que consideren que una dieta sense control professional o conductes extremes poden comportar una menor ingesta de nutrients essencials per a aquest període del creixement.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article