Els pressupostos de la Generalitat són insuficients, segons la Taula del Tercer Sector

L'entitat reclama millores prioritàries al Departament de Benestar Social i Família per aquest 2015


El Departament de Benestar Social i Família ja ha presentat al Parlament els pressupostos d'aquest 2015, amb èmfasi a l'autonomia personal i discapacitat, la inclusió social i lluita contra la pobresa i l'atenció en la infància i l'adolescència. La Taula del Tercer Sector, però, ja ha respost dient que els pressupostos no són adients a la realitat social actual. 

El pressupost de Benestar Social i Família d'aquest 2015 és de 2.012,71 milions d'euros, un 1,7% més alt respecte l'any anterior. Benestar preveu destinar el 49% del pressupost a prestacions de serveis, el 34% a prestacions econòmiques i altres ajuts, un 9% a la cooperació amb ens locals i un 8% a despeses de funcionament.

Per als programes que contempla el Departament de la Generalitat, un 71% de la partida anirà destinat a l'autonomia personal i la discapacitat, un 10% a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, un 9% a l'atenció a la infància i l'adolescència, un 5,5% per pròpia administració i un 4,5% a la resta de col·lectius pels què vetlla: dones, immigració, joventut, família; així com a la promoció de l'acció cívica i del voluntariat.
 
Per a Neus Munté, les línies estratègiques prioritàries d'actuació són:

   - Fomentar la inclusió social i lluitar contra la pobresa i l’exclusió social que comptarà amb 196,9 milions d'euros (un 2,3% d'increment).
   -Garantir les polítiques de prevenció, atenció, protecció i participació de la infància i l’adolescència que comptarà amb 187,14 milions d'euros (un increment de l'1,9%)-
   -Afavorir la promoció de l’autonomia personal i donar suport a les persones en situació de dependència i a les persones amb discapacitat, que comptarà amb 1.426,73 milions d'euros (un increment de l'1,8%).
   - Enfortir les polítiques de suport a les famílies (un increment d’un 15,1%).
   - Atenció a la migració, que comptarà amb 9,07 milions d'euros.
   - Millorar les oportunitats dels joves, que comptarà amb 27,65 milions d'euros.
   - Treballar per avançar en la igualtat d’oportunitats de les dones, que comptarà amb 7,51 milions d'euros, a més una gran partida per part de l'Estat espanyol.
 
De totes maneres, però, La Taula del Tercer Sector ja ha avisat que aquests pressupostos no responen a la realitat social actual i que són clarament insuficients per afrontar la situació d'emergència social que estem vivint. És per això que reclama millores prioritàries en els pressupostos, que situen en tres àmbits l'acció de Govern:

   - Garantir la renda mínima. Recuperar la renda mínima d'inserció per tal de protegir els col·lectius amb més risc d'exclusió social i garantir també uns ingressos mínims mensuals a les prop de 34.000 famílies catalanes amb fills o dependents a càrrec que avui no tenen ingressos de cap tipus.
   - Garantir el dret a l'habitatge. Ampliar el pressupost per als ajuts permanents al lloguer, els ajuts especials d'urgència i per a les llars desnonades i aportar recursos al nou 'fons de subministraments bàsics' per ajudar les famílies que no poden fer front al rebut de la llum.
   - Garantir les prestacions a la dependència. Garantir les prestacions econòmiques a les persones en situació de dependència severa, ampliar places residencials per a persones amb discapacitat i ampliar el pressupost per als serveis d'ajuda a domicili. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article