L'1% de la població acumularà el 2016 la meitat de la riquesa mundial

Segons un informe d'Intermon Oxfam, 70 milions de persones posseiran més riquesa que els 7.000 milions restants


Intermon Oxfam ha fet públic aquesta setmana, vigília e la reunió anual del Fòrum Econòmic de Davos, l'informe 'Riquesa: tenir-ho tot i voler encara més'. L'ONG denuncia que "si no es prenen mesures per aturar el vertiginós increment de la desigualtat, l'1% més ric tindrà al 2016 més del 50% de tota la riquesa del planeta, més que el 99% de la població".

La directora executiva de l'organització internacional, Winnie Byanyima, copresidirà aquest any la reunió a Davos, ha advertit que l'augment descontrolat de la desigualtat està llastant la lluita contra la pobresa a nivell mundial. A dia d'avui, una de cada nou persones té aliments suficients per menjar i més de mil milions de persones encara viuen amb menys d'1,25 dòlars al dia.

L'any passat, durant el Fòrum Econòmic Mundial, Oxfam va revelar que les 85 persones més riques del món posseïen gairebé la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial: 3.500 milions de persones. Aquesta xifra és ara de només 80 persones; una disminució impressionant si tenim en compte que el 2010 eren 388 persones. En termes d'efectiu, la riquesa de les 80 persones més riques s'ha duplicat entre 2009 i 2014.

"Aquest últim any hem vist com líders mundials de la talla de Barak Obama o Christine Lagarde han parlat sobre la necessitat de combatre la desigualtat extrema, però encara estem esperant que molts d'ells prediquin amb l'exemple. Ha arribat el moment que els nostres líders s'enfrontin als interessos creats que impedeixen aconseguir un món més just i pròsper", afirma Byanyima que aprofitarà la reunió de Davos per fer una crida urgent a l'acció més enllà dels discursos.

Farmacèutic, finances i assegurances, els sectors que més s'enriqueixen

Oxfam també mostra la seva preocupació del poder dels grups de pressió, i que pot suposar que les polítiques s'inclinin a favor dels interessos d'uns pocs davant les necessitats de la majoria i siguin en la pràctica una barrera significativa, per exemple, a l'accés a medicaments vitals a les persones més pobres.

El 20% dels mil milionaris té interessos en els sectors financer i d'assegurances, i van veure com el valor de la seva fortuna va augmentar un 11% en els dotze mesos anteriors a març de 2014. Al 2013, aquests sectors d'activitat van emprar 550 milions de dòlars en finançar exèrcits de lobbistes per influir sobre les polítiques que es decideixen des de Washington i Brussel·les. En aquesta mateixa línia, els sectors farmacèutic i sanitari van gastar en lobby uns 500 milions de dòlars i s'han convertit en un dels que més s'enriqueixen ja que la fortuna dels mil milionaris amb interessos en aquests camps es va incrementar en un 47% en el últim any.

L'estat espanyol, el segon país més desigual d'Europa

L'estat espanyol ocupa el penúltim lloc en termes d'igualtat a Europa, només per damunt de Letònia. I és també el país on el sistema fiscal (amb les polítiques d'ingressos i despeses) és menys efectiu en la reducció de la desigualtat. Mentre el 1% més ric de la població espanyola concentra més riquesa que el 70% més pobre, la direcció de les polítiques actuals reforça aquesta concentració de riquesa en mans d'uns pocs en lloc de buscar una major redistribució i equitat.

Davant aquestes dades, Intermon Oxfam ha començat una ronda de contactes amb els diferents partits polítics per tal que incorporin en els seus programes electorals mesures concretes per reduir la desigualtat. "En el context actual, els ciutadans no entendrien que els partits polítics no posessin el focus dels seus programes econòmics en mesures que permetin a l'Estat recaptar més dels que més tenen i redistribuir la riquesa en forma d'inversió en serveis socials bàsics i polítiques públiques que beneficien als més vulnerables", conclou Vera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article