Els Serveis Socials de Barcelona no contribuiran a més desnonaments

Els treballadors exigeixen a l'alcalde Trias que es revoqui el protocol actual entre l'Ajuntament i els organismes judicials


Els equips bàsics de serveis socials de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona adverteixen que deixaran d'acompanyar les comitives de desnonaments. Els  treballadors consideren que el paper que se'ls atribueix és contrari a l'ètica professional perquè "incompleix el dret bàsic de la dignitat de la persona". 
 

Els equips bàsics de Serveis Socials de Barcelona, formats per treballadors socials, educadors socials i psicòlegs, amb el suport dels professionals de les Unitats de Gestió Administratives, han enviat una carta a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, exigint que es revoqui el Protocol actual entre l'Ajuntament de Barcelona i els organismes judicials, que preveu la seva intervenció en els desnonaments que es duen a terme a la ciutat. 

A la carta els treballadors socials apunten que a Barcelona, on existeix un parc d'habitatges buits estimat en 80.000 habitatges, es duen a terme una mitjana de 30 desnonaments diaris i "es tracta d'una violència institucional cap a les persones més desfavorides de la societat". Els treballadors socials de Barcelona denuncien que el protocol en matèria de desnonaments entre l'Ajuntament de Barcelona i els organismes de l'àmbit judicial "a la pràctica tan sols ha servit per protegir la comissió judicial per dur a terme els desnonaments en lloc de tenir com a objectiu fer una atenció social preventiva i protegir l'adequat reallotjament de les persones afectades".

El col·lectiu de professionals també creu que la seva presència a les comitives no és útil pels afectats, ja que entenen la seva tasca com a preventiva, és a dir, per evitar que les famílies arribin a aquesta situació, i no pas pal·liativa del drama que suposa el desnonament.

Els treballadors, juntament amb els sindicats que els representen, es reuniran el dia 9 de febrer en assemblea per adoptar mesures de pressió al govern perquè retiri el protocol d'actuació vigent. D'altra banda, el Col·legi de Treball Social de Catalunya realitzarà un dictamen ètic per encàrrec dels mateixos treballadors i tot indica que serà positiu per al col·lectiu perquè el Col·legi de Treball Social ja ha mostrat el seu suport a la iniciativa, de la mateixa forma que ho ha fet la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Xavier Pelegrí
1.

La meva enhorabona als companys dels equips bàsics de serveis socials de Barcelona per la valentia d'assumir llur responsabilitat ètica enlloc de restar en la seguretat d'acomplir les ordres. Desitjo que aconseguiu remoure els obstacles que malmeten la missió del vostre treball i, alhora, que, amb el suport dels Col·legis professionals de lo social, sigueu un exemple que s'estengui com taca d'oli per tot el territori de Catalunya.

  • 3
  • 0

Comenta aquest article