El sector català de la discapacitat fa una crida contra la Llei de dependència

L'entitat s'ha sumat a la ILP de promoció d'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), principal representant del sector català de la discapacitat, s'ha sumat a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per modificar la Llei de Dependència. Es tracta d'una ILP impulsada pel Comitè Estatal de Persones amb Discapacitat (CERMI) per tal de modificar la normativa actual. 
 

El Cocarmi ha denunciat aquesta setmana en una roda de premsa ha manifestat  el seu total rebuig a l’actual regulació del copagament de serveis que contempla la Llei d'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (Llei 39/2006). 

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a la que s'ha sumat Cocarmi pretén, d’una banda, que quedin exempts de copagament les persones que rebin menys de 1.331 euros. D’una altra, fixar una aportació màxima per persona que no superi el 60 per cent del cost del servei al qual accedeixi. En tercer lloc, vol garantir a la persona dependent una quantitat per destinar a despeses personals que no sigui inferior al 40 per cent de la seva capacitat econòmica. 

Segons xifres oficials de l'Observatori del sector d'atenció a la dependència estatal, entre 2009 i 2013 l'aportació mitjana dels usuaris per les ajudes que reben s'havia disparat un 68 per cent, passant de 960 euros a 1.613. Aquesta situació està expulsant moltes persones del sistema i les fa tornar a casa, a costa de la inclusió i l’autonomia i d’un retrocés en uns drets que ha costat dècades aconseguir. 

En el cas de Catalunya, el Cocarmi emplaça la Generalitat a obrir un diàleg ambles entitats socials per modificar la normativa que regula el copagament en el marc de les seves competències, per tal que aquest sigui més justa i equitativa. L’entitat manifesta el seu total rebuig a l’actual regulació del copagament de serveis que contempla la Llei d'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (Llei 39/2006) que pel president de  l’associació, Antonio Guillén,  és tota una "decepció": pel nivell de compliment de la norma, que ha estat "molt inferior al que s'havia previst" i per un sistema de copagament que fa "que algunes persones hagin de pagar molt més del que reben"; d’altra banda, per Enric Botí, el secretari general de l’Associació, aquesta llei suposa "copagament confiscatori" , ja que "treu fins i tot el que no tens".

Segons Guillén, "per poder capgirar un sistema de dependència que està col·lapsat", el Cocarmi s'ha sumat a la ILP amb l'objectiu d'establir criteris clars, justos i equitatius sobre la participació dels usuaris en el cost de les prestacions, de manera que aquesta es faci en funció de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i d’altres factors determinants, com el patrimoni, l'edat d'aparició de la situació de dependència i l'esperança de vida de la persona beneficiària.

Per dur aquesta ILP al Congrés dels Diputats, la ILP ha de recollir 500.000 signatures. Per tal d'aconseguir-ho, el Cocarmi i les associacions que l'integren donen suport i fan seva la campanya "Afirma els teus drets, signa contra el copagament confiscatori". 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article