La Font de Montjuïc acull l'acte central del Dia Mundial del Poble Gitano

El Consell Municipal del Poble Gitano, juntament amb les entitats que el conformen, ha preparat un conjunt d'actes per celebrar la diada


Barcelona commemora avui el Dia Internacional del Poble Gitano, que es celebra des de l'any 1971 i que vol ser un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano. El Consell Municipal del Poble Gitano, amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament, és l'encarregat d'omplir Barcelona de flors i música. 

Els actes, que van començar ahir i s'allargaran fins el diumenge 12 d'abril, "volen donar a conèixer a tothom la realitat i la cultura del poble gitano, una cultura rica, diversa i amb uns valors que formen part de la cultura del nostre país i que ens connecten amb un poble que té molt per oferir i que vol ser més present a la nostra societat", asseguren des del Consell Municipal del Poble Gitano. 
 
L'acte d'avui a la tarda a la Font Màgica de Montjuïc és el plat fort del Dia Internacional del Poble Gitano, que té com a ingredients principals una performance sota el lema "Desetiquétate, desetiquétame", l'espectacle de la Font Màgica amb l'himne Gelem Gelem i una vetllada musical a partir de dos quarts de 9 del vespre amb els grups Costi el Chato, Estrelles de Gràcia, Rumba de La Cera i Montse Cortés. El Consell Municipal del Poble Gitano té previstes moltes altres activitats, que es poden consultar aquí.

El Pla integral del poble gitano a Catalunya 

Actualment els gitanos representen la minoria ètnica més nombrosa a Europa. Són uns 10 milions de persones repartides per diferents països i Espanya és un dels estats on hi viuen més persones d'aquesta comunitat, 650.000.

El Departament de Benestar Social i Família té les competències en matèria d'atenció a la comunitat gitana a Catalunya (entorn a 60.000 persones). El Pla integral és el document que estableix les línies estratègiques que porta a terme el govern per facilitar que les persones gitanes arribin a la igualtat d'oportunitats a partir del treball sobre la diferència i el respecte als trets culturals i identitaris que els són propis.

El pla, que va ser aprovat el juliol de l'any passat i cobreix el període 2014-2016, té per objectiu definir polítiques d'actuació específiques a favor de la població Gitana de Catalunya, desenvolupar estratègies per implementar actuacions d'èxit en els àmbits de l'educació, el treball, cultura, etc., equiparar socioeconòmicament els gitanos de Catalunya en risc d'exclusió social amb la societat de la qual formen part; i promoure la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fent difusió dels seus valors i de la seva contribució cultural.

Des de l'aprovació del Pla l'estiu passat s'han endegat diverses accions com ara la Formació de familiars. Aquesta actuació educativa es dur a terme al Casal Cívic de Lleida, on gitanos adults estudien per obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria. Aquest programa s'ha implementat també a Tarragona i arribarà aquest any a Figueres; i actualment compta amb 100 inscrits.

El Pla també ha impulsat la difusió de la cultura gitana a través de cursos de llengua de romanó que s'han dut a terme a 3 escoles i en una entitat gitana, i que fins ara han comptat amb 53 estudiants. Així mateix, els joves també han estat protagonistes d'algunes de les accions, com per exemple, la que va dur-se a terme al Casal Cívic de la Mina i va aplegar 150 joves en una jornada que versava sobre l'ensenyament i l'ocupació.

Una tradició de més de 40 anys

El Dia Mundial del Poble Gitano commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es van tractar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne d'aquesta comunitat, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.
 
Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes; el més conegut és l’ofrena floral als rius, on les dones llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat; i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant la II Guerra Mundial. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article