El 42% dels barcelonins participen de l'associacionisme

El primer estudi sobre teixit associatiu de Barcelona xifra una associació per cada 350 habitants


A Barcelona hi ha un total de 4.600 entitats, i hi participen 684.300 persones, que representen el 42% de la població. Així ho demostren les dades recollides pel Panoràmic de les Associacions de Barcelona, la primera recerca transversal sobre l'estat i l'evolució de l'associacionisme a la ciutat.

El Panoràmic de les Associacions de Barcelona es va presentar ahir com "una realitat al servei de la societat civil, les administracions i la ciutadania en general". De la mà del Consell d'Associacions de Barcelona, l'informe 2014 és la primera edició del que vol ser una fotografia periòdica del compromís de les associacions des de tots els àmbits temàtics. 
 
A l'estudi s'hi reflecteix la gran vitalitat del teixit associatiu barceloní tot i el context de crisi econòmica dels darrers anys. Segons el Panoràmic, a Barcelona hi ha més de 4.600 associacions i, segons les xifres demogràfiques oficials, això vol dir que hi ha una associació per cada 350 habitants. Pel que fa al volum d'associats, el 50% de les entitats barcelonines agrupen fins a 90 persones, mentre que el 27% en tenen entre 91 i 250 i el 23% sobrepassen aquesta xifra. Segons l'anàlisi, gairebé la meitat de les persones associades tenen un alt nivell d'implicació en la seva entitat i una antiguitat que supera els 10 anys com a membres de ple dret. Per sexes, l'informe conclou que el 56% de les persones que formen part d'associacions són dones mentre que el 44% són homes. 
 
Pel que fa al pes econòmic del sector associatiu, l'informe destaca que l'any 2013 les associacions barcelonines van generar uns ingressos de 631 milions d'euros, valor que equival a l'1% del PIB de la ciutat per al mateix any. L'estudi també remarca que el 37% de les associacions de la ciutat van tenir un pressupost per al 2013 igual o inferior als 15.000 euros, mentre que només un 8% van disposar d'un pressupost superior al mig milió d'euros. 
 
L'estudi també fa referència al canvi de normativa de l'Impost de Societats per a les entitats sense ànim de lucre, que provocarà que aquest any 2015 les associacions amb més de 50.000 euros d'ingressos anuals hagin de presentar-lo com ho fa qualsevol empresa o societat mercantil. Segons dades del Panoràmic, aquest canvi en el règim fiscal afectarà a 555 associacions de la ciutat que es sumaran a les 1202 associacions que estan obligades a presentar aquest tribut. En total, doncs, un 38% del conjunt del teixit associatiu haurà de presentar l'Impost de Societats. 
 
Pel que fa a l'anàlisi per districtes, Ciutat Vella és el territori amb una major densitat associativa, on hi ha una associació per cada 122 habitants, en contraposició amb Nou Barris, que és el districte amb menys associacions (una per cada 584 habitants). L’Eixample i Ciutat Vella són els territoris que acullen la seu d’un major nombre d’associacions de la ciutat amb un 20% i un 18% respectivament, mentre que Les Corts i Sant Gervasi són els districtes que concentren menys seus associatives, amb un 4% i un 5%, respectivament.
 
L'estudi ha estat fet a partir d'una mostra de 753 entitats i ha estat coordinat pel Consell d'Associacions de Barcelona (CAB) i impulsat conjuntament amb l'Observatori del Tercer Sector, la Fundació Ferrer i Guàrdia, i la Fundació Bancària La Caixa. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article