Augmenta un 51% el nombre de catalans tutelats des de 2007

A Catalunya hi ha 5.597 persones a qui el jutge ha modificat la capacitat d’obrar perquè no podien valdre’s per sí mateixes


A Catalunya hi ha 5.597 persones tutelades, un 50,8% més que el 2007, quan n’hi havia 2.751 registrades. Són dades d'un informe de la Fundació Tutelar Lluís Artigues, que ajuda a persones que no poden valdre’s per si mateixes i a qui el jutge ha modificat la capacitat d’obrar perquè la responsabilitat recaigui en terceres persones.

Es tracta de ciutadans que, tot i comptar amb històries vitals molt diferents, solen tenir problemes de salut mental, disminucions psíquiques o malalties associades a l’envelliment. Quan aquests no poden decidir per si mateixos el jutge cedeix la responsabilitat a la família i, en cas que no en tinguin, el jutjat sol·licita al Departament de Benestar que busqui una entitat sense  ànim de lucre que se’n pugui fer càrrec, com la Fundació Tutelar Lluís Artigues.  

Segons les últimes dades, del 2013, a Catalunya hi ha 3.375 homes i 2.222 dones tutelades i 67 entitats que exerceixen aquesta tutela. La inversió estatal per prendre cura d’aquest col·lectiu és de 12,07 milions d’euros, un 44% més que el pressupost que s’hi destinava el 2007.

La Fundació Tutelar Lluís Artigues és una de les entitats a la qual recórrer la Generalitat en cas d’absència de familiars que puguin assumir la responsabilitat de la persona incapacitada. La sentència del jutge designa un tutor o curador en funció de si ha de representar legalment o només ha de complementar un capacitat concreta de la persona tutelada.

La fundació estudia l’encàrrec judicial que se li fa des de les institucions públiques i estableix quin és l’abast i els àmbits d’intervenció en les àrees socials, jurídiques i econòmiques. De fet, té 25 professionals multidisciplinaris, entre els quals psicòlegs, treballadors socials, educadors, advocats i comptables.

El 2013 la Fundació va atendre 239 persones, 20 més que al 2012, de les quals 85 eren dones i 154 homes. L’entitat forma part de l’Associació Encaix, junt amb 11 fundacions tutelars més. Encaix representa el 17% de les entitats existents en aquest sector, que han crescut un 20% des del 2007, i va atendre 3.100 persones amb problemes de salut mental, la meitat del total d'atesos a Catalunya. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article