20 persones responen a la cerca de voluntaris del programa 'Cercles'

Els candidats seleccionats faran un seguiment dels penats per delictes sexuals en règim obert o llibertat condicional per evitar la reincidència

El Departament de Justícia ha rebut 20 sol·licituds de participació pel programa 'Cercles', que ja fa un any que funciona i té com a objectiu donar suport en el seu procés d'incorporació a la societat a presos que han comès delictes sexuals i que es troben en règim obert o de llibertat condicional.

El projecte consisteix en un model de transició de la presó a la llibertat definitiva, mitjançant el suport de voluntaris i professionals, amb l’objectiu d’evitar que hi hagi més víctimes i amb la supervisió intensiva de l'activitat del penat a l’exterior.

La iniciativa, que va engegar-se el 2014, ha tractat set casos "amb resultats satisfactoris, pel què fa al funcionament i els objectius del programa en aquesta primera fase", segons apunten des de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i Sanitat. Això ha contribuït a què des de la Direcció General impulsin el programa amb finançament propi -inicialment van rebre's 71.399 euros de la UE-, amb l'objectiu d'incrementar el nombre de cercles (entre professionals, voluntaris i penats) aquest any.

Després de la campanya de difusió per cercar voluntaris i de la sessió informativa que va dur-se a terme dimarts a la tarda, el Departament de Justícia ha rebut 20 sol·licituds efectives de participació. El següent pas és  entrevistar els candidats i seleccionar un nombre de voluntaris que tinguin el perfil adequat, per tal de fer un curs de formació abans de finals de juny.

"És fonamental disposar d’una borsa de voluntaris que ens permeti, inicialment, com en qualsevol altre projecte que compti amb la participació altruista dels ciutadans, tenir-ne un nombre suficient per poder posar en funcionament els nous Cercles", apunten des de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i Sanitat.

Funcionament del programa

Els voluntaris, sota la supervisió d’un professional, ofereixen suport al delinqüent sexual i controlen, alhora, la seva adaptació a la vida en llibertat, amb la finalitat que es mantingui allunyat de les situacions de risc de reincidència.

Per tal d’aconseguir els objectius, el grup de voluntaris i el penat es troben regularment per valorar els progressos i les dificultats en la intervenció social d’aquest. Totes les activitats i acords són supervisats per un coordinador, que resol qualsevol incidència que es pugui produir i comparteix la informació amb les autoritats encarregades del tractament i control del penat.

Segons el coordinador d’aquest projecte, Carles Soler, “aquest model ajuda a superar la situació d’aïllament social que pateix l’intern mitjançant la potenciació de la seva xarxa de suport social”.

En total hi ha 600 interns condemnats per delictes sexuals a Catalunya. El 14% es troben en semillibertat: règim obert o llibertat condicional. Cada any finalitzen la condemna una mitjana de 90 interns. Més del 80% no torna a delinquir, una xifra millorable si es combina el tractament a presó amb la supervisió i suport en règims de semillibertat.

L'origen de 'Cercles'

Aquest programa va començar l'any 1995 a Canadà com a iniciativa d'una organització religiosa local, que davant de l'alliberament definitiu d'un delinqüent sexual reincident, es va organitzar per ajudar-lo a superar el rebuig social i, alhora, evitar que iniciés un nou procés de reincidència.

Amb aquesta finalitat, va crear-se, gairebé de manera espontània, un grup de persones de la comunitat on residia per donar-li suport, supervisar-lo en les activitats de la vida quotidiana, facilitar-li la integració social i preservar la seguretat de la comunitat.

A partir d'aquesta iniciativa, que va despertar un gran interès, es va elaborar un model que ha estat avaluat i que ha anat evolucionant en forma de projectes a diferents països com Estats Units, Regne Unit, Holanda i Bèlgica.

Finançament

Catalunya disposa de 71.399 euros, concedits per la UE, per desenvolupar aquest programa pilot durant dos anys. França, Irlanda i Hongria hi participaran com a observadors per tal d'aprendre de l'experiència en els territoris on ja s'està aplicant.

El programa, de caràcter europeu, està coordinat pel Regne Unit i Holanda, atesa la seva experiència prèvia en l'aplicació de Cercles, juntament amb la CEP (Organització Europea de Probation).

La subvenció concedida a Catalunya prové de la Comissió Europea i, concretament, del programa Daphne, que té com a objectiu protegir la infància, la joventut i les dones de qualsevol tipus de violència.

Efectivitat del programa

L'avaluació més completa de Cercles va dur-se a terme a Canadà l'any 2009, comparant dos grups equivalents de delinqüents sexuals després de sortir en llibertat. Es va concloure que el programa reduïa entre un 70 i un 80% la probabilitat de reincidència.


 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article