Catalunya és la segona comunitat autònoma en delictes d'odi

El 60% d'aquests estan relacionats amb el racisme i el 20% amb l'orientació sexual


Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana són, per aquest ordre, els territoris espanyols on més delictes d'odi van registrar-se l'any passat: 297, 214 i 117 respectivament. La demarcació de Barcelona, per la seva banda, és la que presenta més casos d'odi (142), seguida de Cadis (132) i Madrid (102).

Són dades de 'l'informe sobre incidents relacionats amb delictes d'odi a Espanya del 2014', presentat ahir pel ministre d'interior, Jorge Fernández Díaz.  D'acord amb el document, el 60% dels delictes d'odi comesos a Catalunya van estar relacionats amb el racisme i la xenofòbia i un altre 20% amb l'orientació o la identitat sexual. 

Catalunya és la segona comunitat en què es van registrar més delictes d’odi, darrere d’Andalusia. Es tracta de les dues comunitats amb més població, amb 8,4 i 7,4 milions d’habitants, respectivament. Madrid, tot i que és la tercera amb més població, amb 6,3 milions d’habitants, és la cinquena comunitat amb més delictes d’odi, amb 102, per darrere del País Valencià amb 119 (4,9 milions d’habitants) i Euskadi amb 117 (2,2 milions d’habitants).

Durant l’any passat van denunciar-se al conjunt de l’Estat 1.285 dels anomenats delictes d’odi, que van des del racisme i les vexacions per orientació sexual a l’odi contra els pobres. Es tracta de sis categories que queden reflectides en l’informe: orientació o identitat sexual (el 39,9% dels casos al conjunt de l’Estat), racisme o xenofòbia (37%), discapacitat (15,5%), creences o pràctiques religioses (4,9%), antisemitisme (1,9%) i aporofòbia o odi als pobres (0,9%).

Catalunya, líder en racisme i xenofòbia

Catalunya és la primera comunitat en fets relacionats amb antisemitisme (5), per davant de la Comunitat Valenciana i Andalusia (2 cadascuna). Així mateix, també és el primer territori en presència d'aporofòbia: el 2014 van registrar-se tres casos, tots a Barcelona, que és la província que més en presenta, seguida d'Alacant (2).

Pel què fa als delictes relacionats amb les creences o les pràctiques religioses, Catalunya també es troba el capdavant de la llista (33 incidents), seguida molt de lluny de la Comunitat Valenciana, amb sis casos.  A nivell provincial, Barcelona i Girona són les que més incidents han registrat, 21 i sis  respectivament.

L'informe posa de manifest que 124 dels casos registrats a Catalunya (60%) van tenir relació amb el racisme. Una dada que es troba molt lluny dels 89 i 59 casos registrats al País Basc i Andalusia, que són la segona i la tercera comunitat en delictes vinculats a la xenofòbia. Barcelona, a més, és  la província amb més delictes racistes, 85, per davant de Biscaia (59) i Madrid (45).

Només en el cas de les agressions vinculades a l'orientació o la identitat sexual, Catalunya cedeix la primera posició a Andalusia, que va registrar 188 casos, davant dels 43 catalans i gallecs. Les dades són més encoratjadores en el cas dels delictes relacionats amb la discapacitat, on el territori català no té presència en el pòdium.

Malgrat que Catalunya és la segona comunitat en referència al nombre de delictes registrats, només és la tercera pel què fa a les detencions o imputacions, 50 davant de les 214 agressions detectades. Un percentatge molt més baix que el d'Andalusia que és la primera comunitat en delictes d'odi (297), però també la primera en detencions (119)

Perfil dels agressors i les víctimes

Dels 1.273 delictes d'odi registrats a Espanya, 581 van recaure sobre homes i 692 sobre dones, sent les lesions, l'abús sexual i les amenaces els delictes més freqüents. El 72% de les víctimes eren de nacionalitat espanyola, el 13,6% eren africans, el 7,8% d'Amèrica, el 4,1% eren d'altres països de la UE i un 1,8% asiàtics.
 
Pel què fa al perfil dels agressors, en la majoria de casos aquests van ser homes (92,97%). La majoria dels autors, a més, tenien entre 26 i 40 anys

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article